Handen schudden huis op achtergrond

Hypotheek met ouders: samen jouw eerste huis kopen


9.198 keer gelezen

Starters opgelet! Wil jij een eerste huis kopen? Dan hebben we slecht nieuws en goed nieuws.

Slecht nieuws: alleen eerste woning kopen bijna onmogelijk

Voor we met het goede nieuws komen, eerst even terug naar de positie van starters. Die is zorgwekkend. Ze hadden het al lastig op de woningmarkt. In 2018 is een eerste huis zonder hulp van ouders kopen voor meer dan 50% van de starters onmogelijk. De drie voornaamste redenen:  

  • Vanaf 1 januari 2018 kun je kosten koper (ca. 5% van de woningprijs) niet langer meefinancieren in je hypotheek. Dat deel moet je uit eigen zak betalen.
  • Huizen worden steeds duurder, en de prijzen voor appartementen stijgen nóg harder. Een groot deel van de starters kan te weinig hypotheek krijgen om überhaupt nog voor een huis in aanmerking te komen. 
  • Overbieden is in grote steden een must om nog een kans te maken op een woning. Hiervoor heb je áltijd spaargeld nodig.

Verwachting is dat deze problemen voor starters in 2019 blijven bestaan.

Goed nieuws: hypotheek samen met ouders, wél mogelijk! 

Dan nu het goede nieuws! Ouders kunnen helpen. En daarmee nemen de kansen op een hypotheek voor starters enorm toe. Benieuwd? Bekijk hieronder de 4 opties!

▶  Overwaarde huis gebruiken voor hypotheek kind

Heb jij als ouder een huis dat meer waard is dan de hypotheek die er op rust? Er is een mogelijkheid om een deel van de overwaarde van jouw huis op te nemen. En die overwaarde kan je kind gebruiken voor de eerste aankoop  

▶  Belastingvrij schenken

Is je kind tussen de 18 en 40 jaar? Dan mag je eenmalig 100.000 euro belastingvrij schenken. Dit bedrag moet wel worden gebruikt voor de aankoop van een woning, óf aflossing van de hypotheek.

▶  Garant staan voor hypotheek kind

Ouders kunnen garant staan bij het afsluiten van een hypotheek voor hun kind. Dit is een hulpmiddel om een klein gat te dichten. Hoe dat werkt? Jullie zetten samen een handtekening onder het hypotheekcontract. Hiermee worden de ouders medeaansprakelijk voor de hypotheeklasten én kan de hypotheek een stukje hoger uitvallen.

▶ Een familiehypotheek

Bij een familiehypotheek (ouder-kind-hypotheek) lenen kinderen een deel van het geld voor de toekomstige woning, van hun ouders. Het onderpand van dit geleende deel is, net als bij een standaardhypotheek, het huis. Hier kunnen fiscale voordelen aan zitten. Laat je hierover goed adviseren.

De hamvraag: welke optie is het beste?

Welke oplossing het beste bij jullie past? Dat antwoord vind je niet online. Alle oplossingen zijn maatwerk. Afhankelijk van jouw financiële situatie én die van je kind. Wat je wel kan doen? Neem samen contact op met een onafhankelijk hypotheekadviseur! Hij of zij bekijkt voor jullie alle mogelijkheden en rekent uit wat het meeste oplevert. Een hypotheek met ouders is vaak binnen handbereik!

Ga voor ouder-kind advies van Academica!

Bel 078 648 14 18 of stuur ons een bericht hieronder. Wij helpen jullie graag! Op werkdagen al binnen 4 uur!  

Heb je een vraag? Bel ons!