Huis kopen met ouders 2023

Overwaarde huis 2023 gebruiken voor hypotheek kind? Slim!


56.482 keer gelezen

Voor starters is het nu moeilijk om een voet tussen de deur te krijgen in deze huizenmarkt. Wil jij je kind helpen bij het kopen van het eerste huis? Dan kun je de overwaarde van jouw koophuis gebruiken. Benieuwd hoe?

Ook in 2023 komen starters moeilijk aan koophuis

Starters op de woningmarkt hebben het moeilijk! Door het huizentekort zijn de woningprijzen de afgelopen jaren explosief gestegen. Hoewel de stijgingen nu enigszins stagneren, is de hypotheekrente wel gestegen. En hebben starters eindelijk een huis gevonden? Dan blijkt vaak de maximale hypotheek die mogelijk is met hun inkomen enorm tegen te vallen. Ook moeten starters tegenwoordig meer eigen geld inbrengen, omdat de kosten koper niet langer meegefinancierd mogen worden. Bovendien is overbieden praktisch overal een must om nog kans te maken op het huis. Wilt jouw kind een huis kopen? Daar kan jij bij helpen!

1 op 5 starters wordt door ouders geholpen

Steeds meer ouders helpen kinderen bij de aankoop van een woning: meer dan 20% van de starters krijgt financiële hulp, zo blijkt uit het Woononderzoek (2021). Het merendeel krijgt minder dan 25.000 euro, maar bijna 3 op de 10 starters ontvingen meer dan een ton! Hoe deze ouders aan het geld komen? Vaak op basis van hun overwaarde. 

Groeiende overwaarde huis kan de oplossing zijn!

Heb jij een koopwoning? Dan is de kans zeer groot dat je nu flinke overwaarde op je huis hebt. Uit onderzoek van woningtaxatiebedrijf Calcasa (2022) blijkt dat de gemiddelde overwaarde in Nederland 175.000 euro is! Overwaarde is het verschil tussen de werkelijke woningwaarde en de hypotheek die op het huis rust. 

Hoe overwaarde huis gebruiken voor hypotheek kind in 2023?

Stel: je hebt 150.000 euro overwaarde op je koophuis. Dit bedrag kan je kind gebruiken voor de eerste koopwoning. Dit kan op verschillende manieren ingezet worden:

1. Een schenking doen

Je kunt je overwaarde opnemen en schenken aan een kind. Je kunt in 2023 belastingvrij geld schenken tot 28.947 euro. Voorheen was dit de zogeheten jubelton. Deze is in 2023 dus verlaagd en in 2024 wordt deze verhoogde vrijstelling helemaal afgeschaft. Je kunt uiteraard nog wel meer geld van je overwaarde gebruiken voor een schenking. Je kinderen betalen hier dan schenkingsbelasting over. 

2. Overwaarde gebruiken voor familiehypotheek

Een andere optie is om je overwaarde te gebruiken om zelf een extra bedrag te lenen, en dit dan doorlenen aan je kind via een familiehypotheek (ouder-kind-hypotheek). Hier kunnen veel fiscale voordelen aan hangen. Onafhankelijk advies inwinnen is dan een must.

Jouw kind helpen aan een hypotheek? Neem contact op!

Bel Academica op 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter. We plannen zo snel mogelijk een gratis gesprek in, zodat ook jouw kind wellicht binnenkort een eerste woning kan kopen. Goed om te weten: wij zijn onafhankelijk en vergelijken alle rentes in de markt!

Heb je een vraag? Bel ons!