Kale muren en raam

Huis kopen samen met ouders: familiehypotheek, schenking of garant staan


76.035 keer gelezen

Voor starters is een woning kopen vaak erg lastig! Hoe kan je immers een hypotheek krijgen zonder vast contract, een goedgevulde spaarpot en voldoende inkomen? Maar er is een oplossing: een huis kopen samen met ouders. Hieronder leggen we uit wat je opties zijn.

Familiehypotheek

Bij een familiehypotheek (ouder-kind-hypotheek of familiebank) lenen kinderen een deel van het geld voor de toekomstige woning van hun ouders. Het onderpand van dit geleende deel is, net als bij een standaardhypotheek, het huis. Een huis kopen samen met ouders kan zelfs geld opleveren. Als alles netjes wordt afgesproken en vastgelegd, kan het geleende bedrag worden meegenomen in de hypotheekrenteaftrek van de kinderen. Dat scheelt! Bovendien is de rente die ouders erover ontvangen belastingvrij. Zo levert een familiehypotheek vaak veel meer op dan een spaarrekening.

Belastingvrij schenken 

In 2022 was het voor ouders mogelijk om eenmalig belastingvrij ruim een ton te schenken aan hun kinderen. Per 1 januari 2023 is dit bedrag verlaagd naar 28.947 euro. In 2024 zal deze verhoogde belastingvrijstelling voor de eigen woning helemaal worden afgeschaft. Ouders mogen nog wel jaarlijks een vrij te besteden bedrag van ruim 5.000 euro schenken. En uiteraard schenkingen doen waar wél belasting over moet worden betaald. 

icon

Als starter weten wat je hypotheekopties zijn? 

Garant staan ouders

Starters krijgen vaak weinig of geen hypotheek, omdat ze nog niet genoeg verdienen, of omdat ze geen vast contract hebben. Gelukkig is het sinds kort bij een aantal geldverstrekkers weer mogelijk om een hypotheek met borg of garantstelling te krijgen. Bij ‘garant staan’ ondertekenen, naast het kind, ook de ouders de hypotheekakte. Vanaf dat moment zijn ze allen aansprakelijk voor de hypotheek. Worden de hypotheeklasten niet betaald? Dan kan de bank, naast het kind, ook een beroep doen op de ouders.

Voordelen ouders én kind!

Ben je een starter op de woningmarkt? Dan is het, zeker nu de huizenprijzen blijven stijgen, vaak moeilijk om aan een woning te komen. Een huis kopen samen met je ouders, vergroot deze kans. En pak je het slim aan, dan kun je ook nog eens je toekomstige maandlasten flink verlagen! Ook voor ouders hebben de bovenstaande opties voordelen. Zo betaal je minder belasting over je vermogen en kun je een hoger rendement op dit vermogen halen nu de spaarrente zo laag is.

Huis kopen samen met ouders? Ga ervoor!

Genoeg mogelijkheden dus! Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens achter. Onze onafhankelijke adviseurs weten precies bij welke partijen deze constructies mogelijk zijn én zorgen ervoor dat deze opties binnen de geldende fiscale regels vallen. Zo kom jij niet voor onaangename verrassingen te staan!

Heb je een vraag? Bel ons!