Handen schudden

Garant staan ouders: vergroot kans op hypotheek in 2022


48.122 keer gelezen

Je hebt dé ideale eerste woning gevonden. Nu nog een hypotheek om het huis te financieren! Door de strengere hypotheekregels van de afgelopen jaren is dit voor veel starters een struikelblok. Gelukkig is er een oplossing: in 2022 kunnen ouders bij enkele geldverstrekkers garant staan. Lees snel hoe dat zit!

Garant- of borg staan hypotheek, hoe werkt het?

Wanneer je jouw eerste woning op het oog hebt, ga je op zoek naar een hypotheek. Krijg je van de bank te horen dat jouw inkomen te laag is voor de hypotheeksom die je nodig hebt? Dan kunnen je ouders garant- of borg staan. Hoe dat werkt? In dat geval worden ze (mede-)aansprakelijk voor jouw hypotheek. Jullie zetten samen een handtekening onder het hypotheekcontract. Kun jij de hypotheekaflossing of rente niet betalen? Dan klopt de bank ook bij jouw ouders aan.

Garant staan in 2022 mogelijk

Garant staan werd de afgelopen jaren door veel banken niet geaccepteerd. Het risico was volgens hen te groot. Gelukkig is het sinds een tijdje bij enkele banken weer mogelijk om een hypotheek met borg of garantstelling te krijgen. Dat is goed nieuws voor starters in 2022!

icon

Tip: laat gratis checken of je ouders garant kunnen staan. Bij Academica is er altijd meer mogelijk!

Hoeveel meer hypotheek kan ik krijgen als mijn ouders garant staan?

Om jouw maximale hypotheek te berekenen, kijkt de bank eerst naar jouw inkomen. Uitgangspunt is namelijk dat je na 5 jaar de hypotheeklasten volledig zelf kunt dragen. Veel geldverstrekkers stellen dit als voorwaarde voor het garant staan. Daarna kijkt de bank naar de financiële situatie van jouw ouders. Als er aan de voorwaarden wordt voldaan, dan lukt het wellicht om jouw droomhuis te kopen met een passende hypotheek.

Maximale hypotheek met garantstelling ouders nog te laag

Is jouw inkomen echt veel te laag voor het huis dat je wilt kopen? Dan kun je dit beter oplossen met een schenking of een familiehypotheek. Laat je hierover vooraf al adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur die álle banken op de hypotheekmarkt vergelijkt.

Borg staan voor hypotheek door zus, broer of vriend? Mogelijk!

Zolang iemand (mede-)aansprakelijk wil worden voor jouw hypotheek, kan in principe iedereen garant staan. Samen met je zus, broer of vriend teken je het hypotheekcontract. Wel is het zo dat de voorwaarden voor garant staan per bank kunnen verschillen. Sommige banken bieden de mogelijkheid helemaal niet. Tip: onderzoek samen met onze onafhankelijk hypotheekadviseur waar jij de meest gunstige garantstellingsvoorwaarden krijgt. Hij of zij zet alle hypotheken voor je naast elkaar.

Meer weten? Bel 078 648 14 80

Vaak is er meer mogelijk dan je denkt, dus kom in actie! Academica is onafhankelijk en heeft alle opties voor jou op een rij. Bel ons direct op 078 648 14 80 of vul het formulier in. Voor je het weet helpt één van onze adviseurs je aan een passende hypotheek voor jouw eerste woning.

Heb je een vraag? Bel ons!