Verkeersborden in vallei

Einde looptijd hypotheek: verlengen of oversluiten?


15.733 keer gelezen

Einde looptijd hypotheek: verlengen of oversluiten?

Ligt het einde van de looptijd van jouw hypotheek in 2018 of 2019? Let dan goed op! Huizenbezitters laten duizenden euro’s liggen omdat ze te snel hun hypotheek verlengen. Hoe dat kan?

Verlengen of oversluiten?

Aan het einde van jouw rentevaste periode kun je twee dingen doen. Je hypotheek verlengen bij je bank, of je hypotheek oversluiten. Veel hypotheekeigenaren kiezen voor het eerste. De bank benadert jou dan een aantal maanden voor de looptijd van je hypotheek afloopt. Eén handtekening bij het kruisje en alles is geregeld! Maar, die handtekening kan je wel duizenden euro’s kosten.

3 redenen waarom je hypotheek verlengen geld kost

1. Banken bieden alleen eigen hypotheekproduct aan

Stel je voor: je boekt een vakantie. Dikke kans dat jij eerst online gaat vergelijken waar jouw reis het voordeligste wordt aangeboden. Wanneer je jouw hypotheek aan het einde van de looptijd verlengt bij je eigen bank, kijk je niet rond of het ergens anders misschien goedkoper kan. En dat is vreemd! Banken bieden namelijk alleen hun eigen rentetarieven aan. En die zijn niet altijd het voordeligste.

2. De bank kijkt naar jouw oude hypotheek bij einde rentevaste periode

Het verlengingsvoorstel dat je aan het einde van je rentevaste periode krijgt, is gebaseerd op de uitgangspunten die van toepassing waren bij het afsluiten van  jouw oude hypotheek. En dat is niet logisch... Waarschijnlijk is jouw persoonlijke situatie in de looptijd van je hypotheek veranderd. Wellicht heb je een nieuwe baan, ben je getrouwd? Allemaal factoren die invloed kunnen hebben op jouw hypotheek.

3. Woningen zijn meer waard

Veel huiseigenaren weten niet dat overwaarde op je woning vaak recht geeft op een lagere rente. Reden? De verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je huis verandert. Hierdoor loopt de bank minder risico en kan jouw hypotheek in een lagere risicoklasse terechtkomen. Dit kan een lagere hypotheekrente betekenen. Helaas houden banken hier nauwelijks rekening mee in het verlengen van een bestaande hypotheek. Dat kan jou veel geld kosten!

Hypotheek verlengen vs. oversluiten: verschil € 16.750 euro!

Stel: je hebt een aflossingsvrije hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar en een hypotheeksom van 250.000 euro. Van de bank krijg je een nieuw voorstel: 2,38 %. Jij denkt: mooi! Je vorige rente was namelijk nog 3,4%. Wat je niet weet is dat het laagste tarief voor 10 jaar vast bij een andere bank 1,72% is. Hieronder zie je welk verschil dat oplevert.  

  • Bij verlengen 2,38% - € 59.750 rente
  • Bij oversluiten 1,72% - € 43.000 rente 

Een verschil van € 16.750 aan rente! Let op: bovenstaande rentetarieven zijn werkelijke rentepercentages. Dit verschil zou dus écht kunnen ontstaan wanneer jij te snel bij het kruisje tekent.

Laat geen geld liggen, neem contact op!

Het einde van de looptijd van jouw hypotheek is hét moment om over te sluiten. Academica vergelijkt voor jou álle hypotheekaanbieders. Zo weet je zeker dat je het beste renteaanbod krijgt en geen geld laat liggen. Bel 078 648 14 18 voor advies in jouw situatie.

Heb je een vraag? Bel ons!