Bakstenen muur

Overwaarde huis: gebruik het voor een lagere rente!


27.713 keer gelezen

Heb jij een overwaarde op je huis? Word dan wakker! Je kunt een veel lagere hypotheekrente krijgen. Grootbanken vertellen je dat niet. Wij wel! Lees hieronder hoe je de overwaarde van je huis kunt gebruiken om geld te besparen.

Steeds meer huizen met overwaarde in Nederland

Veel huizen zijn meer waard dan een paar jaar geleden.  Ter illustratie:

  • Kocht je in het derde kwartaal in 2008 een huis in Amsterdam? Gemiddeld zijn de huizen daar nu 28% meer waard.
  • In Rotterdam liggen de huizenprijzen gemiddeld 11% hoger ten opzichte van 2008.
  • Ook in kleine steden en dorpen overstijgen de huizenprijzen hun oude niveau. Gemiddeld steeg de woningprijs alleen al in 2016 met 7,4%

Bron: Calcasa

Kortom. Steeds meer huizenbezitters krijgen te maken met overwaarde op hun huis. Die overwaarde zit in de bakstenen. Bij jou ook? Kies ervoor om de overwaarde te gebruiken  om jouw maandlast te verlagen! Hoe dat kan?   

Waardevermeerdering huis geeft recht op lagere risicoklasse

Wanneer er sprake is van waardevermeerdering van je huis, verandert de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je huis. Hierdoor kan jouw hypotheek in een lagere ‘risicoklasse’ terechtkomen. Geldverstrekkers gebruiken de risicoklasse als maatstaf om jouw rentepercentage te bepalen. Een lagere risicoklasse betekent meestal ook een lagere hypotheekrente.

Overwaarde gebruiken om risicoklasse aan te passen

Helaas passen de meeste bankens de risicoklasse bij jouw hypotheek niet standaard aan. Je kunt er wel om vragen. Je kunt een taxatierapport of de meest recente WOZ-verklaring gebruiken om de overwaarde aan te tonen. Jouw geldverstrekker doet hierna een nieuw aanbod. Let wel: hiervoor kijkt jouw bank alleen naar zijn eigen tarief .

Tip: breek je hypotheek open bij waardevermeerdering huis

Ook andere aanbieders maken gebruik van risicoklassen. Dikke kans dat je bij een andere geldverstrekker een veel langere rente vindt! In dat geval kun je je hypotheek openbreken. Je betaalt dan vaak eenmalig een bedrag voor het oversluiten. Hoeveel hangt af van hoe lang  de hypotheekrente nog vaststaat. Maar: je verdient het zo terug wanneer je hypotheeklasten extreem omlaag gaan. Schakel hiervoor een onafhankelijk hypotheekadviseur in. Dan worden alle aanbieders vergeleken, in plaats van alleen jouw eigen bank.

Wakker geschud? Ga dan nu voor een lagere rente!

Bel 078 648 14 18 voor onafhankelijk advies en kom er achter of jij jouw stenen ook om kan zetten in geld!  

Heb je een vraag? Bel ons!