Geld in vorm van huis

Einde rentevaste periode: teken jij bij het kruisje?


15.687 keer gelezen

Stop! Wacht nog even voordat je tekent bij je bank om je hypotheek te verlengen. In veel gevallen kan dit namelijk flink goedkoper. Benieuwd hoe je dit regelt?

Einde rentevaste periode

Het is zover. Je rentevaste periode loopt bijna af en jouw bank neemt contact op met een voorstel om de rentevaste periode te verlengen. Wat nu? Bij het afsluiten van een hypotheek spreek je met de bank een rentetermijn af. En eigenlijk is het heel simpel. Na de afgesproken termijn heb je 2 opties:

  1. Je hypotheek verlengen bij je huidige bank
  2. Je hypotheek oversluiten naar een andere bank

Optie 1: hypotheek verlengen

Jouw bank biedt vrijwel altijd alleen eigen producten aan. Hierdoor wordt er niet met andere aanbieders vergeleken! Zonde, want juist nu heb je eindelijk de kans om te profiteren van de lage hypotheekrentes waar iedereen het de laatste tijd over heeft. Die wil je terugzien in het renteaanbod.

Daarnaast is het verlengingsvoorstel dat je van jouw bank krijgt, op basis van je oude hypotheek. En dat is best vreemd: je bent inmiddels een paar jaar verder! De hypotheekmarkt is flink veranderd met nieuwe aanbieders, en je persoonlijke situatie waarschijnlijk ook. Gescheiden, andere baan of gezinsuitbreiding? Allemaal factoren die invloed hebben op je hypotheek.

Optie 2: hypotheek oversluiten na rentevaste periode

Stel dat je een aflossingsvrije hypotheek hebt van 250.000 euro en je bank stuurt een verlengingsvoorstel voor je hypotheek. In plaats van de 4,1% die jij de afgelopen jaren hebt betaald, krijg je een renteaanbod van ’maar’ 1,99% rente voor de komende 20 jaar. Een prima aanbod denk je! Maar wat als je bij Academica een renteaanbod van 1,40% kunt krijgen voor diezelfde 20 jaar? Dit lijkt een klein verschil, maar hieronder zie je wat het oplevert:

Betaalde rente in 20 jaar

Huidige bank€ 99.500
Academica€ 70.000
Verschil€ 29.500

Kortom: als je te snel tekent bij je huidige bank, kun je zomaar bijna 30.000 euro verliezen!

Waar teken jij voor?

Bel 078 648 14 80 voor onafhankelijk advies door één van onze hypotheekadviseurs. Hij of zij kijkt naar jouw persoonlijke situatie en vergelijkt alle rentes in de markt, zodat jij altijd het voordeligst uit bent! Of laat je gegevens achter. Dan nemen wij contact op met jou.

Heb je een vraag? Bel ons!