Straatbeeld met oranje- witte huizen

WOZ-waarde 2018: kan jouw hypotheekrente omlaag?


17.485 keer gelezen

Huiseigenaren opgelet! Binnenkort valt de WOZ waarde 2018 op de mat. En die zal dit jaar bij vrijwel alle huiseigenaren hoog uitpakken! Dat is "goed" nieuws. Een hogere WOZ waarde kan jou namelijk een lágere hypotheekrente bezorgen. Lees hieronder hoe dat kan.

Wat is de WOZ-waarde ook alweer?

De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van je huis. Die wordt jaarlijks vastgesteld door de gemeente. De gemeente gebruikt deze waarde om gemeentelijke belastingen (OZB, rioolheffing en waterschapslasten) te berekenen. Hiervoor wordt gekeken naar de ligging, oppervlakte en inhoud van jouw woning. Je krijgt de WOZ-waarde automatisch thuisgestuurd of je kunt de WOZ-waarde 2018 opvragen via het WOZ waardeloket.

WOZ waarde 2018 stijgt flink!

Huizen worden steeds meer waard. De gemiddelde WOZ-waarde stijgt hierdoor wel 5 tot 7% in 2018 (Waarderingskamer). Dat is de grootste stijging in jaren! Hoe hoger de WOZ waarde, hoe hoger de gemeentelijke belastingen. Die zullen dus meestijgen. Maar, de stijging van de WOZ waarde in 2018 is zéker niet alleen slecht nieuws voor huiseigenaren!

WOZ waarde hoger dan hypotheek? Lagere rente!

Door de hogere WOZ waarde is jouw woningwaarde straks misschien wel hoger dan de  hoogte van je hypotheek die je ooit hebt afgesloten. Dan wordt hiermee het risico van de bank kleiner. Is jouw WOZ-waarde hoger dan je hypotheek? Je hypotheek kan dan terechtkomen in een lagere ‘risicoklasse. Deze risicoklasse gebruiken geldverstrekkers om de hypotheekrentes te bepalen. Over het algemeen geldt: hoe lager het risico voor de bank, hoe lager de risicoklasse, hoe lager jouw rente! Voor een hypotheek met NHG geldt dit overigens niet.

Niet altijd een lagere hypotheekrente bij eigen bank

Er is één maar: veel banken passen de risicoklasse bij jouw hypotheek niet standaard aan. Je kunt er wel om vragen. Meestal krijg je hierna een nieuw aanbod. Maar let wel: hiervoor kijkt de geldverstrekker alleen naar eigen rentetarieven. Het aanbod is altijd gebaseerd zijn op jouw huidige hypotheekrente. Er is een oplossing: je hypotheek openbreken! Vooral nu is dat extra voordelig… want de hypotheekrente stijgt!

WOZ waarde 2018 binnen? Hét moment om open te breken!

De WOZ-waarde in 2018 valt op een uniek moment. Dat heeft 2 redenen:  

  • De WOZ-waarde 2018 stijgt naar verwachting met 5 – 7% gemiddeld. Dat is de grootste stijging in jaren.
  • De hypotheekrentes zijn nog steeds superlaag! Maar zijn aan het stijgen.

Wanneer je alle hypotheekrentes in de markt laat vergelijken, is de kans groot dat je op dit moment bij een andere geldverstrekker een veel lagere rente vindt!

Benieuwd of je rente omlaag kan? Neem contact op!

Bel 078 648 14 18  zodra jouw WOZ waarde voor 2018 op de mat valt. Onze adviseurs zitten klaar om voor jou aan de slag te gaan en zoeken uit of ook jij een lagere rente kunt krijgen!

Heb je een vraag? Bel ons!