Luchtfoto straten

WOZ-waarde 2017: is jouw huis verkeerd getaxeerd?


15.892 keer gelezen

Eigen huis? Dan valt in maart de WOZ-beschikking 2017 weer op de mat! Hierin staat de WOZ-waarde vermeld. Nieuwsgierig wat deze WOZ-waarde precies is? Lees het en ontdek de mogelijke gevolgen voor jouw banksaldo bij een verkeerde taxatie van je huis.

Wat is WOZ-waarde?

WOZ staat voor ‘Wet Waardering Onroerende Zaken’. De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van je huis die jaarlijks door de gemeente wordt vastgesteld. De gemeente gebruikt deze waarde bijvoorbeeld om de gemeentelijke belastingen (OZB, rioolheffing en waterschapslasten) te berekenen. Bij het vaststellen van de WOZ-waarde wordt onder andere gekeken naar: 

  • De ligging van je huis
  • De inhoud van je huis
  • De oppervlakte in en om je huis

Stijging WOZ-waarde en OZB in 2017

De huizenprijzen stijgen en daarmee stijgt voor veel huiseigenaren ook de WOZ-waarde in 2017. Doordat de gemiddelde WOZ-waarde flink hoger zal uitvallen, stijgt ook de OZB (onroerend zaak belasting) in 2017 gemiddeld met 1,3%. In sommige gemeenten is dit zelfs 9 of 10%! Dat kan je flink wat geld extra kosten.

WOZ-waarde opvragen via WOZ-waardeloket

Sinds 1 oktober 2016 is het online WOZ-waardeloket geopend. Jij kunt via dit loket zelf je WOZ-waarde opvragen. En nog mooier: je kunt ook WOZ-waarde van een andere woning opvragen. Zo kun je de berekende marktwaarde van je huis vergelijken met die van de buren. Dan weet je gelijk of je huis verkeerd getaxeerd is door de gemeente.  

WOZ-waarde 2017 te laag? Maak ook bezwaar!

Let op: ook een te lage WOZ-waarde kan nadelig zijn! Helemaal als je op korte termijn je hypotheek wil oversluiten. De waarde van je woning kun je bij de meeste banken aantonen met een WOZ-beschikking. Is jouw WOZ-waarde te laag? Dan moet je je hele huis opnieuw laten taxeren door een taxateur (kost je al snel 300,- euro!) Plannen om binnenkort je hypotheek over te sluiten? Maak dan op tijd bezwaar bij een te lage WOZ-waarde!

Hypotheek oversluiten in 2018?

Pak jouw WOZ-waarde voor dit jaar erbij en bel 078 648 14 18. Hieronder je gegevens achterlaten mag ook. Wij zoeken voor je uit of jouw hypotheek in 2018 goedkoper kan!

Heb je een vraag? Bel ons!