Grachtenhuizen Amsterdam

Woningmarkt 2019: cijfers & feiten eerste kwartaal


20.309 keer gelezen

Benieuwd hoe het met de woningmarkt in 2019 gaat? NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) en HDN (Hypotheken Data Netwerk) presenteerden vorige week de eerste kwartaalcijfers van de woningmarkt in 2019 en wij geven je er uiteraard verslag van. Superhandig als jij op zoek bent naar een nieuwe woning!

Meer hypotheken afgesloten met NHG!

De Nationale Hypotheek Garantie zit in de lift! Na de verruiming van de NHG regels zien we dat 40% van alle nieuwe hypotheekaanvragen in 2019 met NHG is aangevraagd. Dit is 12% meer dan vorig jaar. Heb je al een hypotheek? Ook dan kun je profiteren van de nieuwe NHG norm! In 2019 was er een stijging van 23,4% van de aanvragen met NHG voor het oversluiten van de hypotheek.

Energiezuinig huis booming op woningmarkt in 2019

Een energiezuinig huis is hot! Met het oog op het klimaatakkoord is het nu meer dan ooit belangrijk je huis klaar voor de toekomst te maken. Door te investeren in duurzame maatregelen kun je in 2019 van rentevoordeel profiteren. Je kunt een hypotheek krijgen tot maximaal 106% van de marktwaarde van jouw woning en je profiteert daarnaast van lagere maandlasten!

Starter neemt vaker meer eigen geld mee

In 2019 neemt de starter op de woningmarkt (tot 40 jaar) gemiddeld 27.000 euro eigen geld mee. Dit is meer dan vorig jaar. Vaak financiert de starter dit met hulp van familie. Door de stijging van de woningwaarde kunnen ouders makkelijker overwaarde opnemen om hun kinderen te helpen met het kopen van een eerste woning. Dit kan via een belastingvrije schenking, maar ouders kunnen ook garant staan. Erg handig als jij het als starter moeilijk hebt op de woningmarkt in 2019.

Huizenprijzen 2019 stijgen nog altijd

De huizenprijzen in 2019 in de grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven) zijn met 7,7% toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Landelijk is deze prijsstijging 3,5% (bron: HDN). De gemiddelde verkoopprijs van een woning is 294.000 euro en huizen worden gemiddeld binnen 45 dagen verkocht (bron: NVM cijfers 11 april 2019).

Starters hebben op de woningmarkt in 2019 gemiddeld het meeste last van de stijgende huizenprijzen. In vergelijking met vorig jaar is de prijs van een starterswoning in 2019 met 4% gestegen. Ben je van plan een huis te gaan kopen, dan is het slim om op korte termijn de knoop door te haken.

Hypotheekrentes nog altijd laag

De actuele hypotheekrentes zijn nog steeds erg laag. Door nu een hypotheek af te sluiten, kun jij nog profiteren van deze lage rentes! Heb je al een koophuis? Check dan of je hypotheek niet voordeliger kan. Oversluiten is makkelijk en je bespaart hiermee mogelijk vele duizenden euro’s.

Prognose woningmarkt 2019

Nu je de cijfers van de woningmarkt voor het eerste kwartaal van 2019 weet, ben je wellicht benieuwd naar de prognose voor 2019. Lees hier alles over de prognoses over de woningmarkt in 2019.

Profiteren? Plan een gratis eerste gesprek!

Wil je graag weten wat jouw mogelijkheden zijn op de woningmarkt in 2019? Bel ons op 078 648 14 18 of laat je gegevens hieronder achter. We bellen je binnen 1 werkdag terug en plannen een gratis oriëntatiegesprek, waarin we jouw persoonlijke situatie bespreken. Zo krijg je altijd advies op maat!

Heb je een vraag? Bel ons!