Man en vrouw overleg met laptop

Zelf je huis verkopen zonder makelaar? Tips en tricks!


29.904 keer gelezen

Zelf je huis verkopen via internet, dat lijkt een eitje in de huidige markt. Heb je een makelaar nog wel nodig, of kan je zonder? En waar kan je het beste terecht: Funda, Marktplaats of toch social media? Bekijk onderstaande opties en tips voor jou als verkoper!

1. Zelf verkopen via makelaarssites

Zonder makelaar je huis verkopen? Het kan als je het slim aanpakt. Net als dat je een huis koopt zonder makelaar. Er zijn er op internet genoeg makelaarswebsites die jou kunnen helpen. Let op: hiervoor betaal je wel kosten. En die kunnen best oplopen! Maak dus een goede vergelijking voor je voor deze optie kiest. Hieronder zie je de actuele kosten van 3 bekende sites.

Makelaarsland€ 1.286
Zelfverkopen.nl€ 750
Makelaarsbalie€ 375

2. Gratis verkopen via Marktplaats

Wil je helemaal gratis je huis verkopen? Dat kan via websites zoals Marktplaats of Ebay. Hier plaatst je een eigen advertentie onder de categorie ‘Huizen te koop’. Tip: plaats je advertentie regelmatig opnieuw zodat hij weer bovenaan de zoekresultaten verschijnt. Of betaal een paar euro en hij wordt weer bovenaan gezet!

3. Zelf verkopen via Social Media: like en share!

Andere optie: verkoop je huis via social media. Facebook, Pinterest, Twitter of YouTube? Helemaal gratis en genoeg aandacht als je het goed aanpakt. Delen maar! Je hebt ook speciale Facebookpagina’s waar je je huis kan promoten. Even goed zoeken binnen Facebook dus!

Gratis zelf je huis verkopen via Funda? Dat kan je vergeten…

Denk jij: ik zet zelf gewoon een advertentie op Funda en dat huis verkoopt zichzelf wel? Dan kom je bedrogen uit! Een advertentie plaatsen op Funda kan alleen via een (internet)makelaar. De websites aan het begin van dit artikel bieden deze optie aan. Zij kunnen voor jou de advertentie plaatsen. Goed om te weten: op JAAP.nl kun je wél je eigen advertentie plaatsen.

Tips bij zelf verkopen huis

Kies je ervoor om je huis helemaal zelf te verkopen? Dan zijn dit een aantal tips die je helpen.

✔ Weet de waarde van je huis

De huizenprijzen stijgen in rap tempo. Belangrijk is om jouw huis voor een goede prijs in de markt te zetten. Je wilt immers niet te weinig vragen. Maar ook een te hoge vraagprijs kan problemen opleveren: mogelijk komt de koper met een te dure woning in de problemen bij de hypotheekaanvraag. En dan zit jij als verkoper ook met de gebakken peren! Zoek vooraf dus uit hoeveel jouw huis waard is, zodat je hem goed in de markt zet. En zorg natuurlijk voor topfoto’s als je hem online promoot.

✔ Leg afspraken vast in een koopcontract

In het voorlopig koopcontract leg je alle afspraken vast die gemaakt worden tussen jou en de koper. Het voorlopig koopcontract kún je zelf opstellen. Dit is echter een risico, aangezien de afspraken bindend zijn en jij als verkoper niet gemakkelijk meer onder die afspraken uit kan. Lees je goed in en vraag bij twijfel altijd hulp aan een notaris of (online) verkoopmakelaar. Zij kunnen helpen bij het opstellen van zo’n contract.

Huis in de verkoop? Bereid je voor op wat erna komt!

Het zelf verkopen van je huis is een spannende periode. Maar je gaat natuurlijk ook ergens anders wonen. Nog spannender! Ga je voor een nieuwe koopwoning? Start zo vroeg mogelijk met de voorbereidingen. Wat is jouw nieuwe budget en wat zijn de mogelijkheden? Laat dat nu alvast inventariseren. Ja, ook als je nog bezig met de verkoop ;).  

Gratis inventarisatie voor je nieuwe koopwoning

Bel nu met Academica voor een gratis, eerste gesprek via 078 648 14 18. Onze adviseurs helpen graag. Hieronder je gegevens achterlaten mag ook!

Heb je een vraag? Bel ons!