Tafel met mok en boeken

Huis kopen zonder aankoopmakelaar, slim?


14.834 keer gelezen

De huizenmarkt trekt aan. Dat betekent ook: meer concurrentie. Toch overwegen veel mensen nog een huis te kopen zonder aankoopmakelaar. Zonde, want hiermee verklein je jouw kansen op je droomwoning! Lees hier waarom een huis kopen mét aankoopmakelaar vrijwel altijd voordeliger is … Kassa!

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar is jouw adviseur bij het kopen van een huis. Wat doet een aankoopmakelaar?

  • Onderzoeken wat jij maximaal kunt lenen.
  • Bespreken of een huis kopen wel of niet haalbaar is met jouw budget.
  • Adviseren welk bod je het beste uit kunt brengen (niet te veel of te weinig bieden).
  • Stevig onderhandelen met verkoopmakelaars of huiseigenaren.
  • Zorgen voor de juiste overeenkomsten, zónder nadelige zaken voor jou als koper.

Wel of geen aankoopmakelaar?

Steeds meer mensen kopen een huis: de hypotheekrentes zijn laag en sparen via de bank levert vrijwel niks meer op. Een huis kopen is het nieuwe beleggen. En dat is te merken, want de concurrentie op de huizenmarkt is moordend! Van plan een huis te kopen zonder aankoopmakelaar? Dan loop je 2 risico’s.

1. Je betaalt te veel voor je huis

Een huis kopen zonder aankoopmakelaar kan in de papieren lopen. Stel: je bent bij een huisbezichtiging en er komen 30 mensen opdagen. Die kijken net als jij hun ogen uit. Hebberig! Dus wat doe jij? Waarschijnlijk een hoog bod uitbrengen. Is dat verstandig? Zonder kennis van zaken is het erg lastig om een bod uit te brengen. Zeker onder druk. Je loopt het risico dat je veel te veel betaalt. En daardoor meer eigen geld moet inbrengen, of zelfs de hypotheek niet rond kan krijgen!

2. Je biedt te weinig en loopt de woning mis

Bieden is lastig. Het gaat om jouw geld, plus een lening. Dat ligt best gevoelig. Ook onderhandelen is lastig als je er weinig ervaring mee hebt. Bied je te laag op een huis zonder aankoopmakelaar? Grote kans dat een ander stel mét aankoopmakelaar een scherper bod doet. Pech voor jou: je grijpt nét naast die ene woning waar je jezelf écht ziet wonen. 

Wat kost een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar inschakelen kan erg duur zijn. Je betaalt namelijk de aankoopmakelaar ‘courtage’ (makelaarscourtage). Dit is meestal een vast percentage van de aankoopsom (tussen de 1 en 1,5%). Een aankoopmakelaar heeft dus baat bij een hogere aankoopsom. Bij een koopsom van 200.000,-  betaal je al snel tussen de 2.000,- en 3.000,- Voor veel mensen is dit een reden om een huis te kopen zonder aankoopmakelaar. Gelukkig bestaat er Academica!

Makelaarscourtage? Bij Academica één vast tarief

Bij Academica doen we dit anders. Onze aankoopmakelaars gaan voor jou aan de slag voor een vast tarief: 995,- (inclusief BTW). Niets meer of minder. En daar krijg je alles voor: professionele hulp bij het bieden en onderhandelen, een gratis voortaxatie. Kortom: begeleiding vanaf de eerste afspraak tot aan het tekenen van de eigendomsakte bij de notaris! We zetten alles op alles om jouw nieuwe woning binnen te slepen. Zo voordelig mogelijk!

Interesse? Bel 078 648 14 18

En schakel een van onze aankoopmakelaars in! Een voordeliger tarief in de markt is bijna niet te vinden. Je gegevens hieronder achterlaten mag ook natuurlijk. Wij reageren snel!

Heb je een vraag? Bel ons!