huizen Amsterdam

Wijzigingen woningmarkt: ga nu voor zekerheid!


10.307 keer gelezen

De woningmarkt is al tijden oververhit: de huizenprijzen gaan door het dak en het woningaanbod is schaars. De formatie is nu in volle gang en er zijn veel signalen, vanuit verschillende bronnen, over in te voeren wijzigingen die de woningmarkt zullen raken. Dit kan voor jou als huiseigenaar ook grote gevolgen hebben. Gelukkig kan je je daar nu op voorbereiden. Hoe? Wij leggen het uit.

Verwachte wijzigingen woningmarkt 2022

Er liggen voor volgend jaar een aantal plannen op tafel die de woningmarkt zullen beïnvloeden als deze doorgevoerd worden:

  • Woning kopen om te verhuren wordt ingedamd: via zelfbewoningsplicht kunnen gemeenten beleggers die investeren in woningen vanaf 2022 wettelijk gaan weren. Dit zijn mensen of instanties die woningen kopen om vervolgens te gaan verhuren.
  • Extra budget voor nieuwbouwwoningen: het kabinet wil de komende tien jaar 1 miljard euro investeren in nieuwbouwwoningen .
  • Hypotheekrenteaftrek sneller afgebouwd: door de verdere daling van de hypotheekaftrek zal je maandelijks minder geld terugkrijgen van de Belastingdienst.
  • Stijging gasprijzen zet voort: de belasting op gas wordt steeds hoger, mede vanwege het stikstofakkoord en het verduurzamingsplan van de overheid. Door de stijging van gasprijzen zal de energierekening van huiseigenaren met honderden euro’s per jaar toenemen.

Hogere maandlasten door wijzigingen

Wanneer deze plannen worden doorgezet, zal dit gevolgen hebben voor huidige eigenaren van koopwoningen. Zo kunnen de afbouw van de hypotheekrenteaftrek en de stijging van gasprijzen zorgen voor een aanzienlijk hogere maandlast. Hoe kan je toch zekerheid inbouwen wanneer er allerlei wijzigingen binnen de woningmarkt worden ingevoerd?

Compenseer hogere maandlast met lage hypotheeklast

Nog altijd zijn de hypotheekrentes extreem laag. Zet je nu jouw rente lang vast? Dan ben jij de komende jaren verzekerd van een heerlijk lage rente, ongeacht wat er gebeurt op de woningmarkt. Kies je bijvoorbeeld voor een hypotheekrente van 0,84% voor 10 jaar vast (30 september 2021)? Dan kan deze rente aan het einde van je rentevaste periode flink gestegen zijn. Kies je voor een rentevaste periode van 20 jaar? Dan ben je langer verzekerd van de zeer lage rentes van dit moment. Hoeveel deze zekerheid jouw kost? Wij hebben het voor je uitgerekend.

Rekenvoorbeeld

We gaan bij het onderstaande rekenvoorbeeld uit van een hypotheek van 300.000 euro.

Looptijd en rentepercentageRentekosten in 1e maand hypotheek
10 jaar vast: 0,84%€ 210 
20 jaar vast: 1,17%€ 292,50
30 jaar vast: 1,38%€ 345

Rentestanden per 30 september 2021 (tarief annuïteitenhypotheek met NHG)

Ga jij voor zekerheid? Academica helpt je graag!

Wil jij eventuele toekomstige negatieve gevolgen voor woningeigenaren voor zijn en voor zekerheid gaan? Neem contact op met Academica en wij checken al je mogelijkheden voor een lage maandlast op lange termijn. Wij zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen én vergelijken alle hypotheekaanbieders. Hierdoor leveren wij advies op maat, waar jouw situatie ook om vraagt. Bel 078 648 14 80 of vul je gegevens in.

Heb je een vraag? Bel ons!