Briefgeld op grond

Hypotheekrenteaftrek steeds verder onder druk. Kom nu in actie!


36.426 keer gelezen

De hypotheek­renteaftrek ligt steeds meer onder vuur. De formatie van het kabinet duurt al een lange tijd en de kans is groot dat de hypotheek­renteaftrek weer een belangrijk onderhandelingspunt wordt aan de formatietafel. Dit zal gevolgen hebben als jij een koopwoning hebt.

Verwacht: daling hypotheek­renteaftrek zet door na 2023

De hypotheekrenteaftrek is de afgelopen jaren sterk afgebouwd. Waar de hypotheekrenteaftrek in 2013 nog 52% was, is het tarief op dit moment maximaal 43%. In 2023 is de aftrek afgebouwd naar 37,05%. En de verwachting is dat dit na 2023 nóg verder zal dalen. De twee grote politieke partijen, die hoogstwaarschijnlijk in het kabinet komen, hebben namelijk geen concrete plannen voor de aftrek. De kleinere partijen die kans maken om mee te gaan regeren in de Tweede Kamer, hebben dit echter wél. Waardoor de kans groot is dat de grote partijen meegaan in de plannen voor de afbouw. De hypotheekrenteaftrek wordt dan gebruikt als uitruilmiddel voor hun andere plannen die niet op de agenda van de kleinere partijen staan. Een voor-wat-hoort-wat-scenario dat heel gebruikelijk is in een formatieproces.

Wat betekent afbouw hypotheek­renteaftrek voor jou?

Door de afbouw van de hypotheek­renteaftrek zal je maandelijks minder geld terugkrijgen van de Belastingdienst. Dit ga je zeker voelen. Maar gelukkig kan je hier nu nog iets aan doen:

1. Lage hypotheekrente compenseert daling hypotheek­renteaftrek

Door je hypotheek nu over te sluiten tegen een lagere rente, kan je de lagere hypotheek­renteaftrek grotendeels compenseren door je maandlasten te verlagen. Wacht hier niet te lang mee. Zo heb je nu de kans om je hypotheekrente voor 10, 20 of misschien wel 30 jaar vast te zetten tegen een zeer lage hypotheekrente. En niemand weet hoe de rentestanden de komende jaren zullen zijn… Laat je hierover goed adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur van Academica.

2. Boeterente bij oversluiten, nu nog aftrekbaar tegen hoog tarief

Wanneer je jouw hypotheek tussentijds oversluit, betaal je hiervoor waarschijnlijk een boeterente. Deze boeterente, en andere gemaakte kosten voor het oversluiten van je hypotheek, kun je nu vaak nog aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting tegen de huidige gunstige belastingtarieven. Dat maakt nu oversluiten voordeliger!

Maximaal profiteren van de renteaftrek? Doe het nu!

Bel vandaag nog naar 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter. Laat kosteloos checken of jouw hypotheeklast ook zonder hypotheekrenteaftrek betaalbaar blijft!

Heb je een vraag? Bel ons!