vloerisolatie

Verduurzamingstip #1: vloerisolatie


7.784 keer gelezen

Duurzaamheid is in 2022 weer een belangrijk thema. Daarom we trappen af met onze eerste maandelijkse verduurzamingstip: vloerisolatie. Denk jij eraan vloerisolatie te plaatsen om je woning te verduurzamen? Goed plan! Je hoeft daardoor minder hard te stoken. Dat is goed voor het milieu én je energierekening. Lees meer over de kosten en subsidies voor vloerisolatie. En ook wat je per jaar bespaart!

Wat is vloerisolatie?

Met vloerisolatie wordt de vloer van een woning voorzien van isolatiemateriaal. Veel mensen kiezen voor vloerisolatie van een houten vloer. In de meeste gevallen wordt er een isolerende laag aangelegd aan de onderkant van je vloer, bijvoorbeeld via de kruipruimte.

Het resultaat van vloerisolatie? Meer wooncomfort, een gezonder binnenklimaat én een lagere energierekening! Er verdwijnt namelijk minder warmte naar de bodem of kruipruimte. En vocht vanuit de kruipruimte trekt minder snel op. Hierdoor gaat de temperatuur van je vloer tot wel 4 graden omhoog. Ook verklein je de kans op (gezondheids)problemen door vocht en schimmel.

Vloerisolatie en de impact op het milieu

Vloerisolatie bespaart al snel meer dan 100 keer zoveel energie dan het produceren ervan kost. Natuurlijk zijn er ook grondstoffen en energie nodig om isolatiemateriaal voor vloerisolatie te maken. Maar isolatiemateriaal gaat gelukkig lang mee en hoef je dus niet snel opnieuw aan te schaffen.

Kosten vloerisolatie: per m2

De kosten voor vloerisolatie zijn per m2 ongeveer 20 tot 50 euro. Dit varieert omdat de prijs afhankelijk is van het materiaal waarvoor je kiest en of je het zelf doet of laat doen door een professional. Let op: wil jij subsidie aanvragen voor je vloerisolatie? Laat je vloerisolatie dan door een gecertificeerde partij installeren.

Kosten vloerisolatie: gemiddelde woning

De kosten voor vloerisolatie van een gemiddelde tussenwoning komen uit op zo’n 1.500 euro. Dat is inclusief de kosten voor een professional. Ga je zelf aan de slag? Dan ben je ongeveer 650 euro kwijt aan materiaalkosten. Tip: vraag altijd meerdere offertes op voor vloerisolatie om te zien waar je het voordeligst uit bent.

Hoeveel bespaar je met vloerisolatie?

Door in vloerisolatie te investeren bespaar je snel zo’n 200 tot 300 euro per jaar! Je hebt de kosten dus al met een aantal jaar terugverdiend. En al die jaren heb je ook nog minder koude voeten ;)

Subsidies vloerisolatie ook in 2022 mogelijk

In Nederland is er een subsidie voor het verduurzamen van je eigen woning: de 'Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing' (ISDE, voorheen SEEH). Dit is een landelijke subsidie voor onder andere vloerisolatie. Om gebruik te maken van deze subsidie, is alleen het laten aanleggen van vloerisolatie niet voldoende. Een voorwaarde is namelijk om twee of meer energiebesparende maatregelen te nemen. Je krijgt dan zo’n 30% van de kosten terug! Ga naast vloerisolatie bijvoorbeeld voor het isoleren van je dak of muren. Ook mag je deze subsidie combineren met een warmtepomp, warmtenet-aansluiting of zonneboiler. Wil jij meer weten over groene maatregelen? Check al onze verduurzamingstips!

Vloerisolatie woning financieren? Bel Academica

Kies je voor vloerisolatie in jouw nieuwe woning, of wil je gelijk doorpakken met andere duurzame maatregelen? Dan zijn daar extra financieringsmogelijkheden voor. Denk bijvoorbeeld aan een duurzaamheidslening. Maar je zou ook eventuele overwaarde van je woning kunnen gebruiken voor verduurzaming. Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Vraag een gratis eerste adviesgesprek aan met een van onze hypotheekadviseurs. Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens hieronder achter.

Heb je een vraag? Bel ons!