gloeilamp groen gras

Subsidie isolatie woning 2022: wat kan je aanvragen?


16.237 keer gelezen

Wil je jouw woning in 2022 isoleren? Een goed idee! Een goed geïsoleerd huis is goed voor het milieu én scheelt in de stookkosten. En laat je twee of meer energiebesparende isolatiemaatregelen uitvoeren? Dan kan je hier in 2022 een flink bedrag aan subsidie voor terugkrijgen vanuit de overheid! Hieronder lees je welke subsidies voor isolatie er zijn.

Check de isolatie van je woning

2 op de 3 de woningen in Nederland zijn niet goed geïsoleerd. Over het algemeen geldt: hoe ouder je huis, hoe slechter het bij de bouw is geïsoleerd. Hieronder zie je per bouwperiode wat je kunt verwachten aan isolatie voor jouw woning. Het kan natuurlijk wel zijn dat vorige bewoners al hebben geïnvesteerd in een betere isolatie.

 • Tot 1975: niet of nauwelijks geïsoleerd
 • 1975 – 1983: alleen matige spouwmuur- en dakisolatie
 • 1983 – 1992: matige isolatie
 • 1992 – 2000: goede isolatie
 • Vanaf 2000: goede tot zeer goede isolatie

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is ISDE geworden

Heb je een eigen woning en laat je twee energiebesparende isolatiemaatregelen uitvoeren? Dan kan je hiervoor Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE, voorheen SEEH) aanvragen. De ISDE is uitgebreider dan de SEEH om zo beter bij het klimaatakkoord aan te sluiten. Zo kan je via de ISDE subsidie ook een vergoeding voor de aanschaf van o.a. zonneboilers en warmtepompen krijgen. Goed nieuws voor mensen die willen investeren in PVT-panelen! Een PVT-systeem combineert immers een zonneboiler met een zonnestroomsysteem.

ISDE subsidiebedrag 2022

Het totale subsidiebedrag voor duurzame energie is in 2022 verhoogd tot 228 miljoen euro (was 164 miljoen euro). Genoeg kans om van de subsidie gebruik te maken, dus! Goed om te weten: vanaf 9:00 op 24 januari 2022 kan de subsidie voor o.a. isolatie aangevraagd worden. De energiebesparende maatregelen moeten wél na 31 december 2021 geïnstalleerd of aangebracht zijn. Daarnaast zijn voor 2022 de subsidiebedragen van isolatiemaatregelen en warmtepompen verhoogd en de voorwaarden voor de minimale m2 ruimer! Bedragen checken en het aanvragen van de subsidie kan via de website van RVO.

Subsidieregelingen isoleren: welke maatregelen kies jij?

Om recht te hebben op de subsidie, kan je kiezen uit twee van de energiebesparende isolatiemaatregelen hieronder:

 • Subsidie gevelisolatie: het isoleren van de bestaande binnen- of buitengevel.
 • Subsidie spouwmuurisolatie: het isoleren van bestaande spouwmuren.
 • Subsidie dakisolatie: het isoleren van het bestaande dak, of van de bestaande zolder- of vlieringvloer (als de zolder niet verwarmd is).
 • Subsidie vloerisolatie en/of bodemisolatie: het isoleren van de bestaande vloer of het isoleren van de kruipruimte.
 • Subsidie glasisolatie: het vervangen van glas in de thermische schil door HR++ of triple glas. Bij triple glas moet dit altijd in combinatie met het vervangen van het kozijn door een isolerend kozijn.

Je krijgt als woningeigenaar alleen subsidie voor maatregelen die voldoen aan de juiste isolatiewaarde. Ook geldt er per isolatiemaatregel een minimale oppervlakte-eis, die dus per 2022 verruimd zijn.

Aanvullende energiebesparende maatregelen

Naast de regeling hierboven, kan je ook subsidie aanvragen voor één of meer aanvullende maatregelen. Waaronder:

 • Isolerende deuren: het vervangen van de voor- en achterdeur voor een isolerende deur.
 • Warmtepomp: de woning verwarmen/koelen door energie uit lucht, water of de bodem van je huis.
 • Zonneboiler: om het sanitair water te verwarmen door zonnestraling.
 • Aansluiting warmtenet: om je woning te verwarmen via stadsverwarming

Isolatie woning in 2022 financieren? Bel Academica

Isoleren hoeft geen aanslag te zijn op jouw spaargeld, als je het opneemt in jouw hypotheek! Er zijn namelijk extra financieringsmogelijkheden voor energiebesparende maatregelen. Zo mag je maximaal € 9.000, tot 6% van de waarde van je woning extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Hoeveel je extra kunt lenen, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Bel voor meer informatie 078 648 14 80 of laat je gegevens hieronder achter.

Heb je een vraag? Bel ons!