Update: je hypotheek en het coronavirus


11.196 keer gelezen

Het coronavirus heeft veel invloed op ons dagelijks leven. Maar hoeveel invloed heeft het coronavirus tot nu toe op de huizenmarkt en de hypotheekrente? Een update!

Huizenprijzen vlakken af

De coronacrisis heeft ook invloed op de huizenmarkt. Op dit moment dalen de huizenprijzen niet. De verwachting is wel dat de huizenprijzen dit jaar wat zullen afvlakken. Een aantal inkomens komt onder druk te staan en de kans op werkloosheid wordt groter. Hierdoor wordt het besteedbaar inkomen lager.

Als er minder geld binnenkomt, heeft dit invloed op de hoogte van een mogelijke hypotheek. Hierdoor is er een kans dat de woningprijzen de komende tijd verder zullen afvlakken. Of er een daling gaat plaatsvinden en hoe groot deze dan zal zijn, kunnen economen op dit moment nog niet voorspellen.

Geldverstrekkers kritischer

De angst dat huizenkopers een deel van hun salaris of zelfs hun baan kwijtraken, zorgt ervoor dat geldverstrekkers kritischer worden. Ben je van plan om een hypotheek aan te vragen voor je huis? Dan kan je te maken krijgen met extra vragen over de impact van corona op je inkomen. Dit kan het moeilijker maken om een nieuwe hypotheek aan te vragen. Persoonlijk advies is dus nog belangrijker geworden. Natuurlijk helpen we je hier graag bij.

Bestaande hypotheek? Banken coulanter

Heb je al een bestaande hypotheek en ben je financieel getroffen door het coronavirus? Dan kan je bij de bank uitstel aanvragen van de hypotheekbetaling. Dit betekent dat je tijdelijk geen of minder hypotheekrente en aflossing hoeft te betalen. Hier zitten wel voorwaarden aan en je moet de hypotheekachterstand op een later moment inhalen. Maar het kan ervoor zorgen dat je jouw huis niet uit hoeft.

Hypotheekrente blijft stijgen

De hypotheekrentes blijven niet gespaard. Eerder schreven we al dat er meer vraag komt naar geld op de kapitaalmarkt. Logisch gevolg is dan ook dat de rentes stijgen. Ruim 70% van de hypotheekaanbieders verhoogde de afgelopen weken al de rente. Hierdoor liggen de meeste hypotheekrentes weer op het niveau van begin dit jaar. Toch gaat het op dit moment nog maar om een relatief kleine stijging. De gemiddelde hypotheekrentes voor 10 jaar vast en 20 jaar vast zijn met zo’n 0,15 procent gestegen. Wel is de verwachting dat de stijging door kan zetten. Bovendien zijn er grote verschillen tussen aanbieders. Vergelijken is dus erg belangrijk!

Oversluiten hypotheek populair

Door de langzaam stijgende hypotheekrentes is het aantal hypotheekaanvragen de afgelopen maand flink gestegen. Door de angst dat de hypotheekrente op lange termijn  verder zal stijgen, besluiten veel woningbezitters hun hypotheek nu nog tegen een laag rentetarief over te sluiten.

Hypotheek wel of niet oversluiten? Bel Academica!

Hoe tevreden ben je over je hypotheek? Als je er al over nadacht om jouw hypotheek op korte termijn over te sluiten, dan is dit hét moment. De rentes zijn nog laag. Met het juiste advies is jouw hypotheek oversluiten ook in deze tijd nog steeds erg voordelig.  Wat in jouw geval verstandig is, hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Wij kijken graag met je mee! Bel 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter.

Heb je een vraag? Bel ons!