Huizen van bovenaf

Huizenmarkt 2020: in Q1 meeste hypotheekaanvragen ooit!


11.734 keer gelezen

Hypotheekaanvragen gaan door het dak! In het eerste kwartaal van 2020 werd een record van 138.653 aanvragen geregistreerd (bron: HDN). Dat is 43% meer dan dezelfde periode vorig jaar! Benieuwd waarom juist nu en wat er nog meer tijdens het eerste kwartaal van 2020 op huizenmarkt gebeurde?

Cijfers en trends Q1 huizenmarkt 2020

Huis kopen nog steeds in trek

In het eerste kwartaal werden er ongeveer 77.000 hypotheekaanvragen gedaan waarbij het ging om het kopen van een huis. Dit is ruim 20% meer dan vorig jaar! Dit was een sterk begin van 2020 waarbij nog een paar andere trends op de huizenmarkt opvielen.

1. Huizenprijzen 2020 wéér gestegen
Dat huizenprijzen de afgelopen jaren stegen is algemeen bekend. Maar ook in het begin van 2020 steeg de woningwaarde ten opzichte van een jaar eerder met 10% naar 375.000 euro! Hierdoor steeg ook het gemiddelde hypotheekbedrag bij de aankoop van een huis naar 306.000 euro (+9,4%). Het is voor de rest van het jaar nog onduidelijk wat voor invloed de coronacrisis op de huizenprijzen zal hebben, en of deze trend dus doorzet of niet.

2. NHG hypotheek neemt af
Omdat de huizenprijzen nog steeds stijgen, zien we dat kopers steeds vaker een woning kopen die qua hypotheek boven de NHG norm uitkomt. Hierdoor komen zij niet in aanmerking voor een NHG hypotheek en zien we dit aantal aanvragen dus ook dalen.

Verbouwing huis is hot

Er werden ruim 15.500 hypotheekaanvragen (+62%) ingediend voor het verbouwen van een huis. Hierbij werd gemiddeld 50.000 euro geleend. Heb jij ook verbouwingsplannen en wil je weten wat jouw opties zijn? Laat je dan vakkundig adviseren, want er is veel meer mogelijk dan je denkt.

Gepensioneerden actief op hypotheekmarkt

Deze groep deed 125% meer hypotheekaanvragen gedurende het eerste kwartaal van 2020! Totaal waren dit er 10.600, waar het er in 2019 maar 4.700 waren. Dit ging in bijna alle gevallen om oversluitingen of een tweede hypotheek. Meer dan de helft van de aanvragen was voor een volledig aflossingsvrije hypotheek.

Oversluiters zorgen voor record hypotheekaanvragen

Op de hypotheekmarkt in 2020 waren in het eerste kwartaal de oversluiters in de meerderheid ten opzichte van de huizenkopers. In vergelijk met vorig jaar is bij oversluiters het aantal hypotheekaanvragen met maar liefst 87% toegenomen naar 62.000 aanvragen. Deze stijging is met name te zien in de tweede helft van maart: corona zorgde er mede voor dat geldverstrekkers hun rentes iets verhoogden, waardoor mensen snel in actie kwamen.

Oversluiters lenen ook meer
Niet alleen kiezen steeds meer mensen ervoor om hun hypotheek over te sluiten, steeds vaker lenen ze ook een hoger bedrag. In Q1 van 2020 steeg dit bedrag met ruim 15.500 euro naar een gemiddeld hypotheekbedrag van 245.500 euro.

Hypotheekrente stijgt sinds lange tijd

In januari en februari van 2020 zagen we de hypotheekrentes nog altijd dalen. Sinds corona in maart ook in Nederland impact heeft, is elke week een lichte stijging in de gemiddelde hypotheekrentes genoteerd. Die stijging is het grootst bij rentes voor 10 en 20 jaar vast: 0,15%. Al zien we wel grote verschillen tussen aanbieders, waardoor onafhankelijk advies nóg belangrijker is!

Nu profiteren? Bel Academica!

Of je nu je hypotheek wilt oversluiten of juist een nieuw huis wilt kopen: nu is dé tijd om in actie te komen. Want je wilt hoe dan ook nu nog profiteren van de lage rentes voordat ze verder stijgen! Wij vergelijken alle aanbieders in de markt en vinden de beste deal in jouw situatie. Bel 078 648 14 80 voor een gratis eerste gesprek. Je gegevens achterlaten kan ook.

Heb je een vraag? Bel ons!