Spaargeld 2020 investeren

Spaargeld 2020: 3 tips om alles eruit te halen!


17.487 keer gelezen

Geld betalen voor je spaargeld? Veel banken zijn dit jaar overgestapt naar een negatieve spaarrente. Hoe kun je in 2020 je spaargeld het beste investeren? Lees verder!

Spaarrente in 2020 naar dieptepunt

Op dit moment bedraagt de gemiddelde spaarrente 0,18%, maar bij veel banken ligt dit percentage voor spaarrekeningen zelfs nog een stuk lager. Heb je in 2020 veel spaargeld op de bank staan? Dan is de kans groot dat je zelfs geld moet betalen om je spaargeld bij de bank te mogen onderbrengen. Maar wat is dan de wél beste manier om je spaargeld in 2020 te investeren?

Spaartip 1: Investeren in vastgoed


Garagebox

Gemiddelde rendement: 4 - 9%
Parkeerplaatsen in de grote steden zijn schaars en duur. Een garagebox of parkeerplaats kopen om weer te verhuren is een slimme investering. Afhankelijk van de stad, kun je een garagebox aankopen tussen de 10.000 en 50.000 euro. Dit levert je gemiddeld 50 – 150 euro per maand aan inkomsten op.

Tweede huis

Gemiddelde rendement: 5 – 8%
Heb je aardig wat spaargeld, dan kan het kopen van een tweede woning lucratief zijn. Helemaal als je bedenkt dat de huizenprijzen in 2019 met 7,2% zijn gestegen (bron: CBS). Denk bijvoorbeeld aan een appartement voor je kind dat gaat studeren, waarbij je ook nog eens de overige kamer(s) kunt verhuren.

Recreatiewoning

Gemiddelde rendement: 5 – 7,5%
Doordat de spaarrente laag is, willen veel mensen investeren in een recreatiewoning. Je koopt hierbij een woning op een vakantiepark met als doel om deze te verhuren. Vaak regelen de parken de verhuur voor jou, waardoor je met weinig inspanning een aardig zakcentje kan verdienen.

Het gemiddelde rendement is heel wat beter dan die 0,18% op een spaarrekening! En mocht je niet je eigen spaargeld willen gebruiken, dan kun je ook de overwaarde van je koophuis gebruiken als financiering. Hoe precies? Door dit geld uit je ‘stenen’ te halen en te investeren in een nieuwe hypotheek. Goed om te weten: het opnemen van de overwaarde is nu makkelijker dan ooit!

Spaartip 2: Extra aflossen op je hypotheek

Gemiddelde besparing: 50 euro per maand (hypotheek € 200.000 met 3% rente) 

Bespaar op je maandlasten door met je spaargeld extra op je hypotheek af te lossen. Meestal mag je van je bank 10% extra per jaar boetevrij aflossen. Zeker handig wanneer je meer dan 30.846 euro aan spaargeld hebt, omdat je anders vermogensrendementsheffing dient te betalen. Naast het verlagen van je hypotheekschuld, kun je door aflossen ook je hypotheekrente verlagen. Maar wil je liever nóg meer uit je spaargeld halen? Lees door!

Spaartip 3: Je hypotheek oversluiten

Besparing: loopt vaak snel op tot duizenden euro’s per jaar

Met de lage rentes van nu is je hypotheek oversluiten vaak de slimste zet om te besparen! 

Stel: je hebt een hypotheek van 250.000 euro, waarbij de rente nog 7 jaar vaststaat tegen een rente van 4,2%. Hier betaal je maandelijks 875 euro rente voor. Laat je jouw hypotheek oversluiten?  Dan kan je nu een hypotheekrente van 0,99% krijgen (10 jaar rentevast; maart 2020). Hiermee wordt je rentelast verlaagd naar 206,25 euro per maand. Wel rekent je huidige bank een boeterente van 32.625 euro, omdat je voortijdig je lening beëindigt. Maar geen zorgen! Die verdien je dubbel en dwars terug omdat de nieuwe lage rente je een dermate grote besparing oplevert. Goed om te weten: de boeterente kan je betalen met je spaargeld óf meefinanciëren in je nieuwe hypotheek. 

Vraag Academica om advies!

Benieuwd hoe jij het beste je spaargeld kunt investeren? Bel 078 648 14 80 of vul je gegevens hieronder in. Het eerste gesprek is gratis! Als onafhankelijke partij komen we alleen voor jouw belangen op en zoeken we de beste én voordeligste mogelijkheden in jouw situatie. Hierdoor kun jij een weloverwogen beslissing maken en uiteindelijk je spaargeld goed investeren!

Heb je een vraag? Bel ons!