rekenmachine en geld op tafel

Boeterente hypotheek berekenen = investeren in lage maandlast!


14.378 keer gelezen

Overweeg je jouw hypotheek over te sluiten, zodat je kan profiteren van de lage rentes? Misschien schrik je dan van het woord ‘boeterente’. Volledig onterecht! Ontdek dat het betalen van de boeterente juist een investering is! De boeterente berekenen is meestal jouw eerste stap naar lagere maandlasten!

Wat is de boeterente van een hypotheek?

De boeterente is een bedrag dat je verschuldigd bent aan de bank, wanneer je tussentijds van jouw hoge hypotheekrente af wilt. Het is niks meer dan een compensatie die banken berekenen voor de misgelopen rente over de periode dat jouw hypotheek nog zou lopen.

Zo berekenen banken de boeterente hypotheek

Het rekensommetje van de bank:

  • De bank bekijkt jouw resterende hypotheeksom en haalt hier het bedrag vanaf dat jaarlijks boetevrij afgelost mag worden. Dit is meestal 10 - 20% van de oorspronkelijke hypotheeksom.
  • Vervolgens kijkt de bank naar het verschil tussen de rente die jij betaalt voor je hypotheek, en het rentepercentage dat de bank nu zou vragen wanneer er een nieuwe hypotheek wordt afgesloten over de resterende renteperiode. Zo rekent de bank uit wat ze gaan mislopen aan rente. Dit bedrag is de boeterente.

Korte rentevaste periode? Lage boeterente!

De boeterente berekenen banken alleen over het aantal jaren (of maanden) dat jouw hypotheekrente nog vast staat. Is jouw rentevaste periode bijna voorbij? Dan levert nu oversluiten je vrijwel altijd veel voordeel op. Maar ook als je hypotheekrente nog lang vast staat, kan openbreken voordelig zijn. Kijk maar naar onderstaand voorbeeld.

Boeterente berekenen bij oversluiten hypotheek

Je hebt een lopende hypotheek van 200.000 euro en je mag 10% boetevrij aflossen. De rente staat nog 4 jaar vast tegen 4%. De huidige rente die jouw bank voor 4 jaar vast biedt is 2%. De bank loopt dus 4 jaar lang 2% rente mis. Met deze gegevens mist de bank in totaal 14.400 euro aan rente. Dit is jouw boeterente.

Boeterente berekenen voorbeeld

Lopende hypotheek€ 200.000
Boetevrij afslossen€ 20.000 (10%)
Verschil hypotheekrente2% (4% - 2%)
Misgelopen rente per jaar huidige bank€ 3.600 (180.000 x 2%)
Resterend rentevaste periode4 jaar
Boeterente€ 14.400 (3.600 x 4 jaar)

Goed om te weten: de boete kan zelfs nog iets lager uitvallen omdat dit bedrag in één keer betaald wordt. De bank geeft jou daar vaak een kleine korting voor! De boeterente lijkt misschien een groot bedrag, maar hieronder zie je dat deze investering je tóch winst oplevert.

Duizenden euro's voordeel: boeterente ruimschoots terugverdiend!

Het oversluiten van je hypotheek is een ideaal moment om aanbieders te vergelijken. Jouw bank biedt 2% voor 10 jaar, maar bij Academica is de laagste hypotheekrente nu 1,05% (10 jaar rentevast, januari 2020). Over de nieuwe rentevaste periode is de gehele besparing bij de nieuwe geldverstrekker zelfs 19.000 euro!

Meer voordeel: boeterente hypotheek aftrekbaar in 2020

De boeterente over de eigenwoningschuld is ook nog eens aftrekbaar via je aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt ook voor 2020!

Waar wacht je nog op? Neem contact op!

Alles wijst erop dat nu oversluiten van jouw hypotheek een goede investering is! Wil je het zeker weten? Bel 078 648 14 80 en wij rekenen het voor je uit. Of laat je hieronder gegevens achter.

Heb je een vraag? Bel ons!