geld in hand

Overwaarde huis opnemen: 3 tips om deze te gebruiken!


9.283 keer gelezen

De huizenprijzen zitten al een tijdje flink in de lift. Grote kans dat je overwaarde hebt op je koopwoning. Deze kan je meestal opnemen. Maar waar kan je het precies voor gebruiken? Wij geven je 3 ultieme tips!

1. Verbouwen of verduurzamen? Met overwaarde zeer voordelig!

Nu de energieprijzen zo hard stijgen, is het raadzaam om te investeren in verduurzaming van je huis. Denk daarbij aan het isoleren van je woning, het installeren van HR++ glas, vaak in combinatie met nieuwe kozijnen en een warmtepomp. Ga jij liever voor een aanbouw of nieuwe badkamer? Dat kan natuurlijk ook met de overwaarde van je huis! Wat je ook kiest, je kan voor 17 euro rente per maand voor maar liefst 20.000 euro verbouwen! Bijkomend voordeel: je huis wordt vaak ook nog eens meer waard als je gaat verbouwen of investeert in een duurzame woning. Hierdoor verdien je de investeringskosten vaak tot wel 100% terug!

2. Gebruik overwaarde huis ter aanvulling van pensioen

Ga je of ben je al met pensioen? En wil je wat meer financiële ruimte creëren? Dan kan je bij sommige geldverstrekkers jouw overwaarde opnemen en gebruiken als inkomensaanvulling op je pensioen. Dit geld kan je vervolgens overal aan besteden. Ben je benieuwd naar jouw opties? Laat je adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur, zodat je alle opties goed in beeld hebt.

3. Schenking aan (klein)kind? Met overwaarde mogelijk!

Heeft jouw (klein)kind het moeilijk met het kopen van een eerste huis? Met de overwaarde van jouw woning kun jij een handje helpen! In 2022 kun je namelijk de overwaarde van je huis opnemen en gebruiken voor de hypotheek van je kind. Dat kan via een een eenmalige belastingvrije schenking van ruim 100.000 euro. Maar ook de familiehypotheek, waarbij je de overwaarde van de woning uitleent, kan kinderen en kleinkinderen helpen om een huis te bemachtigen. Deze regelingen gaan vaak samen met veel fiscale voordelen. Benieuwd welke? Win onafhankelijk advies in bij Academica!

Overwaarde huis opnemen en gebruiken? Laat je opties berekenen!

Wil je advies over en hulp bij het verantwoord opnemen van je overwaarde? Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens achter. Onze hypotheekexperts helpen je graag. Het eerste gesprek is gratis, dus wacht niet langer!

Heb je een vraag? Bel ons!