Hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp: lage kosten en hoge subsidie


11.219 keer gelezen

De hoge gasprijzen blijven maar stijgen. Tóch kan jij structureel je energierekening verlagen. Met energiezuinige maatregelen zoals een hybride warmtepomp, bijvoorbeeld. Het vergt een relatief kleine investering, maar je kan in 2022 subsidie aanvragen wanneer je deze energiebesparende maatregel met een andere combineert! De hybride warmtepomp is dus een mooie tussenoplossing naar volledig gasloos die je direct voordeel kan opleveren. Weten hoe?

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een elektrisch apparaat dat op de cv-ketel wordt aangesloten. Hierdoor verlaagt het gasgebruik drastisch. Een hybride warmtepomp haalt haar energie namelijk uit de buitenlucht. Deze energie wordt vervolgens omgezet en gebruikt om te verwarmen of te verkoelen. Handig! Want stel dat het erg koud is en de hybride warmtepomp overuren draait om jouw huis te verwarmen, dan springt de cv-ketel bij om de temperatuur in huis toch aangenaam te krijgen.

Het verschil tussen een elektrische en hybride warmtepomp

Waar een hybride warmtepomp nog wel is aangesloten op een cv-ketel, kunnen de geheel elektrische warmtepompen worden gebruikt als groene vervanging van de cv. Waarom men dan niet gelijk overstapt op een elektrische warmtepomp? De kosten voor een hybride warmtepomp zijn een stuk lager!

Kosten hybride warmtepomp zijn relatief laag

De prijs voor een nieuwe hybride warmtepomp is gemiddeld tussen de 3.600 en 4.600 euro. Dat is inclusief plaatsing. Vaak kan je deze gewoon op je huidige cv-ketel aansluiten. Als je jouw cv moet vervangen, komt er nog zo’n 2.000 euro bij. Een aardig bedrag. Maar ter vergelijking: voor een luchtwarmtepomp ben je tussen de 4.000 en 15.000 euro kwijt en voor een aardwarmtepomp 19.500 euro. De hybride warmtepomp is dus de voordeligste optie. Daarnaast kan jij in 2022 hier een aardige subsidie voor krijgen.

Door subsidie hybride warmtepomp nóg aantrekkelijker

Kies jij voor een hybride warmtepomp met een vermogen van 5kW die energie uit de buitenlucht haalt? Dan kan je tussen de 1.500 en 1.800 euro subsidie voor je hybride warmtepomp krijgen. Dat is bijna 40% van de aanschafwaarde van 4.600 euro. Nog een voordeel: je gaat gelijk op je energierekening besparen! Benieuwd hoe je de subsidie aanvraagt? Volg dit stappenplan.

Besparing met hybride warmtepomp: honderden euro’s per jaar

Als we uitgaan van een gemiddelde tussenwoning met vier bewoners waar de rekening voor gas en elektriciteit nu 2.052 euro per jaar bedraagt maar flink zal oplopen de komende jaren (bron: Nibud), kan je met een hybride warmtepomp zo’n 350 euro besparen per jaar (bron: MilieuCentraal). Een flink verschil. Let op: je huis moet wel goed geïsoleerd zijn om deze besparing te realiseren.

Terugverdientijd van een hybride warmtepomp

We geven je hieronder een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd van een gemiddelde hybride warmtepomp, zonder dat je een nieuwe cv-ketel aanschaft. Kies je voor een duurdere warmtepomp of is jouw woonsituatie anders? Dan kunnen de cijfers afwijken.

  • Gem. kosten hybride warmtepomp: € 4.100
  • Maximale subsidie: € 1.640
  • Zelf investeren: € 2.460
  • Energiebesparing per jaar: € 350
  • Terugverdientijd (€ 2.460/€ 350): 7 jaar

Je woning verduurzamen? Bel Academica voor advies

Wil jij naast de hybride warmtepomp nóg meer groene maatregelen treffen? Door je huis goed te isoleren of zonnepanelen te installeren, bijvoorbeeld? Daar kan je in 2022 ook nog subsidie voor krijgen! Benieuwd op welke manieren jij je huis nog meer kan verduurzamen én hoe je dat voordelig kan financieren? Bel de hypotheekexperts van Academica op 078 648 14 80 of laat je gegevens hieronder achter. We helpen je graag met jouw duurzaamheidsplannen!

Heb je een vraag? Bel ons!