Huis kopen met ouders 2022

Overwaarde huis 2022 gebruiken voor hypotheek kind? Slim!


38.622 keer gelezen

Voor starters is het nu moeilijk om een voet tussen de deur te krijgen in deze huizenmarkt. Wil jij je kind helpen bij het kopen van het eerste huis? Dan kun je de overwaarde van jouw koophuis gebruiken. Benieuwd hoe?

Ook in 2022 komen starters moeilijk aan koophuis

Starters op de woningmarkt hebben het moeilijk! Door het huizentekort zijn de woningprijzen de afgelopen jaren explosief gestegen. Hebben ze eindelijk een huis gevonden? Dan blijkt vaak de maximale hypotheek die mogelijk is met hun inkomen enorm tegen te vallen. Ook moeten starters tegenwoordig meer eigen geld inbrengen, omdat de kosten koper niet langer meegefinancierd mogen worden. Bovendien is overbieden praktisch overal een must om nog kans te maken op het huis. Wilt jouw kind een huis kopen? Daar kan jij bij helpen!

1 op 5 starters wordt door ouders geholpen

Steeds meer ouders helpen kinderen bij de aankoop van een woning: 19% van de starters krijgt financiële hulp. Zo blijkt uit het driejaarlijkse Woononderzoek (2020). Het merendeel krijgt minder dan 25.000 euro, maar bijna een derde ontvangt een geldbedrag tussen de 25.000 en 53.000 euro. En 10% kan zelfs rekenen op een ton! Hoe deze ouders aan het geld komen? Vaak op basis van hun overwaarde!

Groeiende overwaarde huis kan de oplossing zijn!

Heb jij een koopwoning? Dan is de kans zeer groot dat je nu flinke overwaarde op je huis hebt. De gemiddelde overwaarde bedraagt nu 117.000 euro! Dit blijkt uit een onderzoek van Business Insider met cijfers van het CBS. Overwaarde is het verschil tussen de werkelijke woningwaarde en de hypotheek die op het huis rust. Daarbij tonen de cijfers aan dat de gemiddelde overwaarde vanaf 55 jaar 155.000 euro bedraagt. En dit stijgt zelfs naar gemiddeld 211.000 euro vanaf een leeftijd van 75 jaar! Benieuwd naar jouw gemiddelde? Bekijk overwaarde per generatie.

Hoe overwaarde huis gebruiken voor hypotheek kind in 2022?

Stel: je hebt 150.000 euro overwaarde op je koophuis. Dit bedrag kan je kind gebruiken voor de eerste koopwoning. Dit kan op verschillende manieren ingezet worden:

1. Overwaarde opnemen en belastingvrij schenken aan kind

In 2022 mag je de overwaarde van je huis gebruiken om eenmalig ruim 100.000 euro belastingvrij te schenken aan je kinderen. Voorwaarde is dan wel dat ze dit uitgeven aan hun woning (aankopen of hypotheek aflossen).

2. Overwaarde gebruiken voor familiehypotheek

Een andere optie is om je overwaarde te gebruiken om zelf een extra bedrag te lenen, en dit dan doorlenen aan je kind via een familiehypotheek (ouder-kind-hypotheek). Hier kunnen veel fiscale voordelen aan hangen. Onafhankelijk advies inwinnen is dan een must.

Jouw kind helpen aan een hypotheek? Neem contact op!

Bel Academica op 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter. We plannen zo snel mogelijk een gratis gesprek in, zodat ook jouw kind wellicht binnenkort een eerste woning kan kopen. Goed om te weten: wij zijn onafhankelijk en vergelijken alle rentes in de markt!

Heb je een vraag? Bel ons!