Geld

Oversluiten: 3 redenen om NU in actie te komen


2.619 keer gelezen

Door de superlage hypotheekrentes sluiten steeds meer mensen hun hypotheek over. Zo blijkt uit verschillende bronnen dat er in het derde kwartaal van 2021 maar liefst 35% meer hypotheekaanvragen voor oversluiten werden gedaan dan in dezelfde periode vorig jaar. Heb jij deze stap uitgesteld? Dan is het slim om nu in actie te komen. Waarom? Wij geven 3 redenen!

1. Nu oversluiten = lang zekerheid van lage maandlast

Sinds lange tijd zijn de hypotheekrentes flink gestegen en experts geven aan dat de kans groot is dat deze stijging zich voortzet. Dit heeft grote gevolgen voor de hoogte van je rentetarief. Stel dat jij jouw aflossingsvrije hypotheek van 300.000 euro oversluit. Dan kun je dat nu tegen een hypotheekrente van 1,17% voor 20 jaar vast doen (november 2021). Wacht je met oversluiten en stijgt deze rente met 0,5%? Dan betaal je gedurende de looptijd van 20 jaar maar liefst 30.000 euro bruto meer aan rente! Slimme zet dus om nu nog je hypotheek over te sluiten, zodat je lang zekerheid hebt van een laag rentetarief én een lage maandlast.

2. Profiteer nu nog van hypotheekrenteaftrek

In 2021 zijn in de meeste gevallen alle oversluitkosten, waaronder de boeterente, nog tegen 43% fiscaal aftrekbaar. Uiteindelijk zal deze hypotheekrenteaftrek in stapjes naar 37% worden afgebouwd. In 2022 kun je nog maar 40% van je oversluitkosten aftrekken. Wacht je tot volgend jaar met oversluiten? Dan scheelt dit je bij 20.000 euro aan oversluitkosten 600 euro ten opzichte van dit jaar. Schakel daarom vandaag nog een onafhankelijk hypotheekadviseur in van Academica, zodat jij nog op tijd profiteert van alle huidige belastingvoordelen.

3. Huis verduurzamen? Extra geld lenen bij oversluiten in 2021

Oversluiten in 2021 is erg slim als je wilt gaan verbouwen of verduurzamen. Je mag namelijk dit jaar bij het afsluiten van een hypotheek vaak nog 9.000 euro extra lenen voor duurzaamheidsmaatregelen van je eigen koopwoning. Dit is niet afhankelijk van het inkomen of de waarde van je woning! Denk aan duurzaamheidsmaatregelen zoals een warmtepomp, isolering of PVT-panelen. Op deze manier wordt jouw energierekening lager én verhoog je de waarde van je huis. Win-win dus!

In 2021 nog oversluiten? Neem contact op met Academica!

Wacht niet langer met oversluiten en schakel een onafhankelijk adviseur in van Academica. Wij bekijken jouw mogelijkheden en regelen het hele oversluitproces van A tot Z. Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens achter. Wij nemen snel contact met je op.

Heb je een vraag? Bel ons!