PT-panelen

PVT-panelen 2022: kosten, besparing en voordelen


24.865 keer gelezen

Zonnepanelen? Daar ben je vast bekend mee! Warmteboiler of zonneboiler? Ook! Maar heb je ooit van PVT-panelen gehoord? Verduurzaam je huis 2.0 in 2022. Lees hier over de PVT-panelen kosten, wat je bespaart en nóg meer voordelen!

Wat zijn PVT-panelen?

PVT staat voor PhotoVoltaic Thermic. PVT-zonnepanelen wekken niet alleen energie op uit zonlicht, maar ook uit warmte. Energie uit zonlicht wordt omgezet naar elektriciteit. En de energie uit warmte gebruik je om je huis te verwarmen via een zonneboiler of warmtepomp. Zo ben je stukken minder (of soms zelfs helemaal niet meer) afhankelijk van energieleveranciers. Zowel ’s zomers als ’s winters. Handig!

PVT-panelen kopen: wat zijn de kosten en wat levert het op?

De kosten voor een PVT-paneel zijn zo’n 900 euro per m2 (inclusief installatie). Over het algemeen bespaar je per vierkante meter aan PVT-panelen ongeveer 40m3 aan gas en 100kWh elektriciteit per jaar. Fijn, nu de energieprijzen zo hoog zijn! Hoeveel PVT-panelen jij nodig hebt, ligt o.a. aan de grootte van je woning. Een systeem van 6 PVT-panelen met warmtepomp wekt genoeg energie op voor een gemiddelde tussenwoning. Voor zo’n systeem betaal je in 2022 tussen de 23.000 en 25.000 euro.

Voordelen PVT-panelen in 2022

Naast dat PVT-panelen energie opwekken uit zowel zonlicht als zonnewarmte, zijn er nog méér voordelen:

  • PVT-panelen gaan zo’n 25 á 30 jaar mee. Je hebt er dus zéér lang profijt van.
  • PVT-panelen werken 24/7: ook als het in de nacht donker is! Zo’n 80% van de energie komt uit de buitenlucht en de opbrengst gaat met 20% omhoog als de zon schijnt.
  • Geen geluidsoverlast (in tegenstelling tot een warmtepomp).
  • Achter het zonnepaneel wordt een warmtewisselaar aangebracht. Hierdoor hoef je geen buitenunit te gebruiken. Scheelt ruimte!
  • In de meeste gevallen wordt de waarde van de woning hoger met PVT-panelen.
  • Via de ISDE-subsidie kun je een vergoeding krijgen voor de aanschaf van o.a. zonneboilers en warmtepompen. Goed nieuws voor mensen die willen investeren in PVT-panelen! Een PVT-systeem combineert immers een zonneboiler met een zonnestroomsysteem.

Waarom PVT-panelen en geen zonnepanelen?

Heb je al langer dan 10 jaar zonnepanelen? Dan is het de vraag of deze nog wel genoeg zonne-energie opleveren. Helemaal ten opzichte van PVT-panelen! Je kan er daarom voor kiezen om je zonnepanelen (deels) te laten vervangen door PVT-panelen. Of heb je nog ruimte over op jouw dak? Dan kun je er ook PVT-panelen naast laten plaatsen. Deze zijn namelijk vaak niet te onderscheiden van je normale zonnepanelen. Ook zijn de PVT-panelen geschikt voor zowel platte als schuine daken. En door koeling van het PVT-oppervlak in de zomer en het wegsmelten van sneeuw in de winter is de toename van de stroomproductie 5% hoger dan bij een normaal zonnepaneel!

Huis verduurzamen in 2022? Regel het via je hypotheek!

Van het puntje van je dak tot aan de kelder je huis verduurzamen? Of misschien helemaal energieneutraal maken? Het financieren ervan kan vaak via je hypotheek. Weten hoe? Bel ons op 078 648 14 80 of vul je gegevens in. Academica biedt onafhankelijk hypotheekadvies en vergelijkt alle rentes in de markt.

Heb je een vraag? Bel ons!