Ook met stijgende rente lagere maandlasten

Ook met stijgende rente lagere maandlasten? 2 opties!


5.666 keer gelezen

Je kan er niet meer omheen: de stijgende hypotheekrentes. En tóch loont het oversluiten van je hypotheek vaak nog. Vanwege de lagere maandlasten, maar ook door de langere zekerheid die je hiermee creëert. Benieuwd hoeveel onze klanten afgelopen maand gemiddeld bespaarden? En hoe we dat voor elkaar kregen?

Gemiddelde besparing van bijna 4.700 euro per jaar

Wil jij je maandlasten drukken? Dan kan je je boodschappenbudget bijstellen of je tijdschriften opzeggen. Maar het is vaak een stuk waardevoller om naar de kosten van je hypotheek te kijken. De klanten die Academica afgelopen maand (maart 2022) inschakelden, bespaarden gemiddeld 391,54 euro per maand door hun hypotheek onder de loep te laten nemen én actie te ondernemen. Dat is bijna 4.700 euro per jaar! Benieuwd hoe?

Hypotheeklast ondanks stijgende rente verlagen: zo kan dat!

De grootste besparingen kwamen door deze twee hypotheekopties:

1. Besparen door lagere hypotheekrente

Historisch veel klanten besloten afgelopen kwartaal hun hypotheek over te sluiten naar een lagere hypotheekrente. Ruim 75% van de hypotheekaanvragen in Nederland waren dan ook om een hypotheek over te sluiten (bron: HDN). Ondanks de stijgende rentetarieven is de huidige marktrente vaak lager dan de hypotheekrente die zij jaren geleden hebben vastgezet. Hierdoor kon hun hypotheeklast fors omlaag. Heb jij eerder ook gekeken naar oversluiten, maar er toch van afgezien door de hoge boeterente? Goed nieuws: door de stijgende rente, neemt de boeterente juist af! Een bijkomend voordeel: door de hypotheekrente opnieuw voor langere tijd vast te zetten, ben je voor een lange tijd verzekerd van deze lage lasten. En dat is prettig in een onzekere tijd waarin de overige kosten flink toenemen.

2. Andere hypotheekvorm kan voordeel opleveren

Als je tóch je hypotheek onder de loep neemt, kijk dan ook meteen naar de aflosvorm van je hypotheek. Veel mensen hebben een hypotheekvorm waarbij men maandelijks aflost, zoals een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Je hypotheeklast bestaat dan uit hypotheekrente én aflossing. Veel van onze klanten kozen voor het oversluiten naar een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Hierdoor betalen zij maandelijks alléén hypotheekrente over dit hypotheekdeel. De maandelijkse hypotheekkosten nemen daardoor flink af, wanneer de hypotheekrente stijgt. Neem altijd contact op met een hypotheekexpert om te zien wat er in jouw situatie verantwoordelijk is.

Nog meer besparen? Denk aan verduurzamen

Bovenstaande opties zijn besparingen die je gelijk in je portemonnee terugziet: na het oversluiten, betaal jij metéén de lagere hypotheeklasten. Er zijn nóg meer manieren om je maandlasten te verlagen. Zeker nu de energieprijzen erg toenemen, kan jij fiks besparen door te verduurzamen. Veel klanten hebben afgelopen maand een deel van hun overwaarde verzilverd om hun huis te vergroenen. Door bijvoorbeeld een warmtepomp te combineren met goede isolatie, besparen ze in één klap op hun energielasten.

Wat jouw bespaarwensen ook zijn, vraag advies aan Academica!

Wil jij je maandlasten verlagen en weten hoe je dat via je hypotheek kan doen? Schakel de experts van Academica in voor advies! Wij vergelijken de gehele hypotheekmarkt. Hierdoor vinden we altijd de voordeligste oplossing voor jouw wensen en situatie. We gaan graag voor je aan de slag! Benieuwd hoe jíj via je hypotheek kan besparen? Laat je gegevens hieronder achter of bel zelf naar 078 648 14 80 voor een gratis eerste gesprek!

Heb je een vraag? Bel ons!