Hypotheek oversluiten? Boeterente drastisch verlaagd!


7.085 keer gelezen

Wilde jij eerder al je hypotheek oversluiten, maar ben je afgehaakt omdat de boeterente torenhoog was? Grote kans dat jij nu véél voordeliger uit bent. Er zijn 2 belangrijke factoren die hier invloed op hebben. We leggen graag uit hoe jouw oversluitkosten de afgelopen tijd enorm gedaald zijn!

Welke kosten betaal je bij het oversluiten van je hypotheek?

Bij het oversluiten van een hypotheek heb je te maken met oversluitkosten. Denk bijvoorbeeld aan boeterente, taxatie-, notaris- en advieskosten. De boeterente is meestal de grootste kostenpost. Dit is een bedrag dat je aan jouw huidige hypotheekbank betaalt wanneer jij vóór het einde van je rentevaste periode jouw hypotheek wil aflossen en de marktrente lager is dan jouw huidige contractrente. De bank loopt dan inkomsten van de hypotheekrente mis. De boeterente compenseert dat.

Stijgende hypotheekrente = dalende boeterente

Doordat de hypotheekrente nu stijgt, daalt de boeterente. Dat komt doordat het verschil tussen je huidige rentetarief en het nieuwe rentetarief steeds kleiner wordt bij een oplopende rente. Kijk maar even mee naar het rekenvoorbeeld (met voorbeeldrentes) van een hypotheek die in 2019 is afgesloten.

Jaar20212022
HypotheekvormAnnuïteitenhypotheekAnnuïteitenhypotheek
Hypotheeksom€ 300.000€ 300.000
Huidig saldo€ 285.635€ 276.650
Rentevaste periode18 jaar17 jaar
Huidige rente2,50%2,50%
Vergelijkingsrente1,20%2,09%
Boeterente€ 40.571€ 11.454

Zoals je ziet: de boeterente is in dit rekenvoorbeeld ruim 29.000 euro minder dan vorig jaar! Daarnaast kan jij de boeterente vaak meefinancieren in jouw nieuwe hypotheek. Dan hoef jij je spaargeld hier niet voor aan te spreken.

Rente nú vastzetten nog voordeliger als rentes stijgen

Bij het aanvragen van een hypotheek staat jouw nieuwe rente direct vast. Terwijl jouw boeterente nog af kan nemen omdat deze wordt berekend met de hypotheekrentes die gelden op het moment dat de hypotheek passeert bij de notaris, hier zit vaak een periode tussen. Dit pakt bij eren stijgende rente over het algemeen gunstig uit voor de boeterente.

Profiteren van lagere boeterente? Academica inschakelen!

Wil jij je hypotheek oversluiten voor lagere maandlasten? Klop aan bij de hypotheekexperts van Academica. We vergelijken de gehele hypotheekmarkt en kijken dus verder dan jouw eigen bank. Hierdoor vinden we altijd de meest voordelige hypotheek voor jou. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Laat je gegevens hieronder achter of bel zelf naar 078 648 14 80 voor een gratis gesprek.

Heb je een vraag? Bel ons!