Hand met loep

Onderzoeksplicht koper huis, voldoe jij eraan?


14.741 keer gelezen

Koopwoning gevonden? Daar doe je het liefst meteen een strik omheen. Maar.. vergeet niet je onderzoeksplicht als koper van een huis, anders kun je straks zomaar in de problemen zitten.

Wat is onderzoeksplicht?

Onderzoeksplicht houdt in dat jij voordat je het huis koopt, onderzoek moet doen naar de staat van het huis en de voorwaarden die horen bij de aankoop. Dit is onder te verdelen in juridische en bouwkundige onderzoeksplicht.   

Juridische onderzoeksplicht

Enerzijds heb je juridische onderzoeksplicht. Dit betekent o.a. dat je het bestemmingsplan moet checken en of de woning op erfpachtgrond staat. Is dat laatste het geval? Dan word je geen eigenaar van de grond, maar moet je jaarlijks  een  vergoeding betalen voor het gebruik van de grond.   

Bouwkundige onderzoeksplicht

Anderzijds is er het bouwkundige gedeelte van je onderzoeksplicht. Je moet weten in welke staat de woning is, voordat je tekent. Daarvoor heb je een bouwtechnische keuring nodig van een expert. Die brengt een keuringsrapport uit, waarin de bouwtechnische conditie van de woning staat.  Uit het bouwkundig rapport blijkt of er sprake is van achterstallig onderhoud en wat de eventuele gebreken aan de woning zijn. Ook wordt aangegeven wat de reparatie- of herstelkosten zullen zijn. 

Wat als je niet voldoet aan je onderzoeksplicht?

Als er na verloop van tijd gebreken aan de woning blijken te zijn, dan loop je het risico dat de kosten van het herstel lastig te verhalen zijn op de verkoper. Juridisch gezien heb je namelijk geen rugdekking. 

Let op ontbindende voorwaarden in het voorlopig koopcontract

Je hebt natuurlijk wel tijd nodig om aan  de onderzoeksplicht te voldoen. Daarom is het belangrijk om dit tijdens de onderhandelingen te bespreken en eventueel op te nemen in de ontbindende voorwaarden in het koopcontract . Dit geeft  de mogelijkheid om de juiste experts  in te schakelen. Wettelijk gezien heb je na tekenen van het  koopcontract  een bedenktijd van 3 dagen. Heb je langer nodig? Dan moet je dit apart laten vastleggen in de ontbindende voorwaarden. 

Jij hebt onderzoeksplicht, verkoper heeft meldingsplicht

Ook de verkoper heeft een plicht. Namelijk jou als koper actief informeren over niet-zichtbare gebreken of andere zaken die je moet weten voor je het huis koopt. Denk bijvoorbeeld aan verontreiniging van de grond, structurele geluidsoverlast of een niet-zichtbaar lek. Zelfs bij een ernstig vermoeden moet de verkoper dit al aan jou melden. Heeft de verkoper bewust informatie achter gehouden? Dan kun je naar de rechter stappen. Vaak moet de schade alsnog worden vergoed. In het ergste geval kan de  koop ongeldig worden verklaard. 

Hulp nodig? Regel aankoopbegeleiding

Je moet als koper dus best veel regelen om aan je onderzoeksplicht te voldoen. Zie jij al sterretjes? Met aankoopbegeleiding ben je in één keer van je zorgen af. Bij Academica regelen we onder andere: 

  • Hulp bij de onderhandelingen;
  • Persoonlijk advies bij het opstellen van het voorlopig koopcontact;
  • Een bouwkundige keuring;

Kortom: alles om ervoor te zorgen dat er niks misgaat bij de aankoop van jouw huis!

Oren naar? Bel 078 648 14 18

Wij geven je alle hulp die je nodig hebt in een pakket: voor maar 995 euro. Geen vaste maandelijkse kosten of andere verplichtingen. Bel 078 648 14 18 of laat je gegevens achter hieronder. Dan gaan we vandaag nog aan de slag! 

Heb je een vraag? Bel ons!