Ontbindende voorwaarden hypotheek

Ontbindende voorwaarden hypotheek: 4x financiële misser voorkomen


6.345 keer gelezen

Binnenkort het koopcontract voor je nieuwe woning tekenen? Een spannend moment! Vergeet niet om ontbindende voorwaarden in het contract op te nemen. Er kan zich namelijk een situatie voordoen waardoor je de koop van het huis niet door kan of wil laten gaan. De kans op een financiële misser verkleinen? Wij lichten vier ontbindende voorwaarden uit. Zo wordt het tekenmoment een stuk minder spannend!

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden waarmee je een koop kan ontbinden. Kan je niet aan de voorwaarden voldoen? Dan kost het jou, als koper, niets om van de koop af te zien. In de volksmond wordt vaak gesproken over een voorlopig koopcontract. Dit klínkt namelijk niet permanent, maar het is wel degelijk bindend. Wanneer je zonder ontbindende voorwaarden van de koop afziet, kost het je in veel gevallen minimaal 10% van de koopsom. Maar welke ontbindende voorwaarden zijn het meest gebruikelijk?

Top 4 ontbindende voorwaarden die jou helpen

1. Onder voorbehoud van financiering

Wanneer jij een huis koopt met een hypotheek, moet jouw hypotheekaanvraag door de geldverstrekker goedgekeurd worden. Wanneer je de hypotheekaanvraag via de onafhankelijke hypotheekexpert van Academica indient, is de kans dat jouw aanvraag wordt goedgekeurd groter omdat wij van te voren al de haalbaarheid en jouw mogelijkheden hebben getoetst. Toch kan er iets gebeuren, zoals plotseling ontslag, waardoor jouw financiering niet rond komt. Heb je het rond krijgen van de financiering in de ontbindende voorwaarden opgenomen? Dan is het fijn om te weten dat je niet 10% van de koopsom hoeft te betalen om onder de koop van het huis uit te komen.

2. Onder voorbehoud van bouwkundige keuring

Wacht jij nog op het rapport van de bouwkundige keuring? Dan is het verstandig om het koopcontract onder voorbehoud van bouwkundige keuring te tekenen. Stel dat uit de keuring blijkt dat het huis meer gebreken heeft dan je in eerste instantie dacht. Het dak moet bijvoorbeeld binnenkort vervangen worden, de fundering heeft mankementen of er zit houtrot in de kozijnen. De herstelkosten voor dit soort klussen zijn niet gering en kan je in de meeste gevallen niet volledig meefinancieren in je hypotheek. Heb jij in de ontbindende voorwaarden ook de bouwkundige keuring meegenomen? Dan kan jij met een goede onderbouwing kosteloos van de koop afzien.

3. Onder voorbehoud van verkoop eigen woning

Hoewel huizen over het algemeen erg snel verkocht worden in 2021, is het soms toch nog verstandig om de verkoop van je eigen woning in het voorlopige koopcontract op te nemen. Daarmee geef je aan dat je jouw huidige woning binnen een bepaalde termijn verkocht wil hebben om zo niet met dubbele woonlasten te blijven zitten, mocht je je huis niet verkocht krijgen. Let wel: de verkoper mag met deze ontbindende voorwaarden het nieuwe huis gedurende die termijn wel op de markt aan blijven bieden.

4. Onder voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een regeling om veilig en verantwoord te lenen. Bovendien wordt de kans op een hoge restschuld bij gedwongen verkoop verkleind. Je kan de toezegging van de Nationale Hypotheek Garantie in je ontbindende voorwaarden op laten nemen. Lukt het je dan niet om NHG te krijgen? Dan gaat de koop niet door zonder dat jij in de financiële problemen komt.

Extra zekerheid? Schakel Academica in!

Heb jij jouw droomhuis op ’t oog? Met de aankoopbegeleiding van Academica weet je op voorhand wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Hierdoor vergroot je jouw kans op een koopwoning. Daarnaast helpen we je met de koopakte en ontbindende voorwaarden. We vergelijken we alle rentes op de hypotheekmarkt, zodat we de beste hypotheek voor jou vinden. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul je gegevens in of bel zelf naar 078 648 14 80.

Heb je een vraag? Bel ons!