NHG 2018 update: méér hypotheek voor ouderen


12.800 keer gelezen

Verhuizen, oversluiten of verbouwen? Kan je ooit te oud zijn voor een hypotheek? Volgens de Nationale Hypotheek Garantie niet! Het wordt voor ouderen zelfs makkelijker om meer hypotheek met NHG te krijgen. Lees alles over de NHG update in 2018.

Nieuwe rekenmethode NHG vanaf 1 juni 2018

Wat verandert er? Als ouderen nu een hypotheek met NHG aanvragen, dan wordt er getoetst op de standaard manier: men gaat er vanuit dat ouderen de hele hypotheeksom  annuïtair moeten aflossen. Maar: heb je als oudere een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek? Dan zijn de lasten in werkelijkheid waarschijnlijk veel lager. Banken en andere geldverstrekkers mogen daarom vanaf juni 2018 hypotheekaanvragen van ouderen en senioren toetsen op basis van de werkelijke lasten. Deze groep kan door de nieuwe rekenmethode dus makkelijker een hogere hypotheek krijgen! Zeker omdat de NHG grens eerder dit jaar al omhoog ging!

NHG wijziging voordelig voor ouderen én jongeren

Omdat ouderen makkelijker een hogere hypotheek kunnen krijgen, betekent dit ook dat ze sneller kunnen doorstromen naar een  andere woning. Denk aan een aangepaste seniorenwoning, of gewoon een huis dichter in de buurt van (klein)kinderen! Deze maatregelen moeten dan ook de doorstroming op de woningmarkt verbeteren. En daar profiteert ook de jongere generatie weer van.

Hoe berekent de bank een seniorenhypotheek?

Hoe de bank jouw seniorenhypotheek berekent, hangt af van je de leeftijd waarop je een hypotheek aanvraagt. Als je al AOW/pensioen ontvangt, dan kijkt de bank naar  het totale pensioeninkomen dat  je elke maand binnen krijgt. Als je binnen 10 jaar met pensioen gaat, dan kijken banken naar je huidige inkomen én naar het toekomstige inkomen dat je krijgt nadat je met pensioen bent. Genoeg mogelijkheden dus, ook op latere leeftijd! Wil je weten wat jouw opties zijn? Laat je adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur!

Kan jij meer hypotheek krijgen? Laat het checken!

Bel 078 648 14 18 en kom erachter of ook jij  meer hypotheek kunt krijgen om de stap naar jouw volgende woning toch te kunnen maken! Onze adviseurs zitten voor je klaar. Je gegevens achterlaten via het online contactformulier hieronder kan ook. Op werkdagen reageren wij binnen 4 uur.

Heb je een vraag? Bel ons!