Handen oudere man

Hypotheek en pensioen: wat is de maximale leeftijd voor afsluiten?


59.305 keer gelezen

Stel, je bent 67 jaar of ouder en je wilt een nieuwe hypotheek afsluiten of je hypotheek oversluiten. Kan dat zomaar? Lees meer over een hypotheek afsluiten na je pensioen. En kom erachter wat de maximale leeftijd is voor het afsluiten van een hypotheek.

Tot welke leeftijd kun je een hypotheek afsluiten?

50, 60 of 70 jaar? Nee! Er is geen maximale leeftijd voor het aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Tenminste, niet op papier. Banken stellen natuurlijk wel eisen. Belangrijk is of jij een bestendig (pensioen)inkomen hebt, waarmee je jouw hypotheek ook na de pensioendatum kan betalen. Je pensioeninkomen is namelijk, net als je inkomen uit loondienst, een vaste bron van inkomsten. Op deze manier kan je op elke leeftijd een hypotheek afsluiten!

Hypotheek vlak voor pensioen = wellicht extra aflossen

Het is altijd belangrijk om te toetsen of jij na je pensionering je hypotheeklast kan blijven betalen. Want je sluit meestal een hypotheek af voor een periode van 30 jaar. Ga jij binnen 10 jaar met pensioen? Dan wordt je toekomstige pensioeninkomen het uitgangspunt om te bepalen of jij een hypotheek kan verkrijgen. Is jouw inkomen na je pensioen lager dan het huidige inkomen? Dan moet je in de jaren tot jouw pensioen misschien extra aflossen. Zo weet de bank zeker dat je ook na je pensioenleeftijd de hypotheeklasten kan blijven betalen. Laat Academica jou adviseren wat in jouw situatie mogelijk is.

Overlijdens­risicoverzekering bij hypotheek op latere leeftijd

Een overlijdensrisicoverzekering was tot 1 januari 2018 bij veel banken een vereiste bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Zeker op oudere leeftijd! Dat hoeft sindsdien niet meer. Je kan nu in veel gevallen zonder overlijdensrisicoverzekering een hypotheek afsluiten. Toch kan het verstandig zijn een overlijdenrisicoverzekering af te sluiten als je de 60 gepasseerd bent. Laat je hierover adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Hypotheek op elke leeftijd bij Academica!

Hoe oud je ook bent, wij helpen graag! Bel 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter. Onze adviseurs kijken wat er voor jou allemaal mogelijk is.

Heb je een vraag? Bel ons!