Handen oudere man

Hypotheek en pensioen: wat is de maximale leeftijd voor afsluiten?


38.070 keer gelezen

Stel, je bent 67 jaar of ouder en je wilt een nieuwe hypotheek afsluiten of je hypotheek oversluiten. Kan dat zomaar? Lees meer over een hypotheek afsluiten na je pensioen. En kom erachter wat de maximale leeftijd is voor het afsluiten van een hypotheek.

Tot welke leeftijd kun je een hypotheek afsluiten?

50, 60 of 70 jaar? Nee! Er is geen maximale leeftijd voor het aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Tenminste, niet op papier. Banken stellen natuurlijk wel eisen. Belangrijk is of jij een bestendig (pensioen)inkomen hebt, waarmee je jouw hypotheek ook na de pensioendatum kan betalen. Je pensioeninkomen is namelijk, net als je inkomen uit loondienst, een vaste bron van inkomsten. Op deze manier kan je ook op oudere leeftijd vaak een hypotheek afsluiten!

Hypotheek vlak voor pensioen = wellicht extra aflossen

Ga jij binnen 10 jaar met pensioen? Dan weegt je toekomstige pensioeninkomen zwaar mee in de bepaling van de hoogte van jouw nieuwe hypotheek. Is jouw inkomen na je pensioen lager dan het huidige inkomen? Dan moet je in de jaren tot jouw pensioen misschien extra aflossen. Zo weet de bank zeker dat je ook na je pensioenleeftijd de hypotheeklasten kan blijven betalen. Steeds meer banken hebben mogelijkheden voor senioren met alleen een AOW of een klein pensioen. Laat Academica jou informeren wat in jouw situatie mogelijk is.

Overlijdens­risicoverzekering bij hypotheek op latere leeftijd

Een overlijdensrisicoverzekering was tot 1 januari 2018 bij veel banken een vereiste bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Zeker op oudere leeftijd! Dat hoeft sindsdien niet meer. Je kan nu in veel gevallen zonder overlijdensrisicoverzekering een hypotheek afsluiten. Toch kan het verstandig zijn een overlijdenrisicoverzekering af te sluiten als je de 60 gepasseerd bent. Laat je hierover adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Seniorenhypotheek: neem overwaarde op

Heb jij een laag pensioeninkomen maar een flinke overwaarde op je huis? Dan zijn er ook veel mogelijkheden! Zo kun je de overwaarde inzetten om je maandlasten betaalbaar te houden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een bedrag mee te financieren om bijvoorbeeld aanpassingen in de woning te doen. Denk aan een nieuwe badkamer of het rolstoelvriendelijk maken van de woning. Zo hoef je niet te verhuizen en kun je zorgeloos blijven wonen in jouw vertrouwde omgeving.

Hypotheek op elke leeftijd bij Academica!

Hoe oud je ook bent, wij helpen graag! Bel 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter. Onze adviseurs kijken wat er voor jou allemaal mogelijk is.

Heb je een vraag? Bel ons!