Fietsende gepensioneerden lente

Hypotheek en mijn pensioen: 5 vragen op een rij


21.794 keer gelezen

Bij veel mensen gaat het inkomen na pensioen omlaag. Hierbij kunnen er veel vragen bij je opkomen. Kan ik nog in mijn eigen huis wonen nadat ik stop met werken? Is het verstandig de hypotheek voor mijn pensioen extra af te lossen? Kan ik een nieuwe hypotheek na mijn pensioen afsluiten, of hoe zit het precies als ik een verbouwing wil financieren? Wij zetten de 5 meest gestelde vragen voor je op een rij!

1. Kan ik mijn hypotheek oversluiten na mijn pensioen?

Ook voor gepensioneerden kan het oversluiten van je hypotheek zeer aantrekkelijk zijn. Dit komt omdat je dan vaak een lagere hypotheekschuld hebt en je woning meer waard is dan de hypotheek. Met de huidige lage rentetarieven van 0,83% bij 10 jaar vast en 1,17% voor 20 jaar vast (12 mei, 2021), kun jij op dit moment veel besparen op je maandlasten. Iedere rentevaste periode is nog mogelijk, dus plan een gratis oriëntatiegesprek in!

2. Is een nieuwe hypotheek afsluiten na mijn pensioen mogelijk?

Na het pensioen verhuizen? Een nieuwe hypotheek na pensioen is zeker mogelijk! De belangrijkste aspecten voor het verkrijgen van een hypotheek zijn inkomen en onderpand. Er geldt geen maximale leeftijd voor het afsluiten van een hypotheek, als deze zaken in orde zijn. Wel moet je rekening houden met een lagere maximale hypotheek als er sprake is van een lager pensioeninkomen en dit kan ook al spelen voordat je pensioen van start gaat. Banken moeten namelijk 10 jaar voor je pensioen rekening houden met je pensioeninkomen. Zo weten ze dat je ook na je pensioen de hypotheek kan blijven betalen.

3. Ik wil een hogere hypotheek bij mijn pensioen. Wat nu?

Is je maximale hypotheek bij pensioen te laag voor de woning? Dan kun je geldverstrekkers vragen rekening te houden met inkomen uit andere bronnen. Zoals eigen spaargeld, huurinkomsten of inkomen uit beleggingen.

4. Kan ik de overwaarde op mijn huis gebruiken bij mijn pensioen?

Niet op zoek naar een nieuw huis, maar wel meer financiële ruimte nodig? Geen probleem! Bij bepaalde banken is het mogelijk om de overwaarde op je huis te gebruiken tijdens je pensioen. Dit geld kun je overal aan besteden. Dus ook als jij je kinderen financieel wilt steunen met de aanschaf van een woning, droomt over een nieuwe badkamer of misschien zelfs denkt aan eerder stoppen met werken!

5. Is mijn hypotheek eerder aflossen slim als inkomen na mijn pensioen daalt?

Als je weet dat je inkomen na pensioen daalt, is het handig al eerder te beginnen met het aflossen van je hypotheek. Je hypotheek nog niet volledig afgelost? Dan blijf je de lasten van je hypotheek ook na je pensioen maandelijks betalen. Let hierbij ook op de dalende hypotheekrenteaftrek. Zorg er dus voor dat jij met een lager inkomen geen hogere hypotheeklasten krijgt! Laat je goed adviseren!

Hypotheek en mijn pensioen? Ga voor onafhankelijk advies!

Omdat er na je pensioen zoveel verandert, is het belangrijk om je vernieuwde situatie op hypotheekgebied te laten evalueren. Ook als je nog niet de daadwerkelijke pensioenleeftijd bereikt hebt. Wil je meer weten over jouw mogelijkheden na pensioen? Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens hieronder achter. Onze adviseurs helpen je graag verder!

Heb je een vraag? Bel ons!