Vijf mensen die je nodig hebt bij kopen huis

Huis kopen? Deze 5 personen heb je nodig!


12.194 keer gelezen

Ben je van plan een nieuwe eigen woning te kopen? Dan zijn er een aantal personen die je nodig hebt om dit proces vlekkeloos te laten verlopen. Benieuwd wie? We stellen ze graag aan je voor..

1. Onafhankelijk adviseur

Schud de hand van.. jouw onafhankelijk adviseur! Met onafhankelijk hypotheekadvies sta je al snel 3 punten voor. Via een gratis gesprek met een adviseur weet je al precies hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Hierdoor kun je een bod uitbrengen met een gerust hart. Wordt jouw bod geaccepteerd? Dan regelt jouw onafhankelijk adviseur je hypotheek. Bij Academica worden alle aanbieders vergeleken om voor jou de laagste rente en de beste voorwaarden te bemachtigen. Zo hou jij je maandlasten zo laag mogelijk!

2. Makelaar

In de zoektocht naar jouw nieuwe huis, is het aan te raden diverse makelaars goed in de gaten te houden. Tip: volg makelaars in jouw regio online (Facebook of eigen website). Vaak zijn nieuwe woningen hier eerder te zien dan op Funda en loop jij jouw droomhuis dus niet mis. Huis op het oog? Dan zul je met de verkoopmakelaar moeten onderhandelen. De makelaar is in dienst van de verkopende partij en zal dus altijd voor zijn klant het maximale uit de onderhandelingen willen halen. Je kunt eventueel zelf een aankoopmakelaar in de arm nemen, waardoor ook jij met een professional aan je zijde de onderhandelingen in kan gaan!

3. Bouwkundig inspecteur

Zijn jij en de verkoper het eens geworden over de verkoopprijs? Dan is het meestal verstandig een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Zo weet je dat je niet een woning aankoopt met ’verborgen gebreken’. Als koper heb je een onderzoeksplicht. Hiermee voorkom je dat je op basis van onjuiste of niet volledige informatie een koopovereenkomst sluit.

4. Taxateur

Voordat de bank jouw hypotheek goedkeurt, wil de bank van een onafhankelijke partij weten wat de waarde van een woning is. Dit onderzoekt een taxateur. Met het taxatierapport bepaalt de bank of de hypotheek die je aanvraagt, niet te hoog is ten opzichte van de marktwaarde van de woning. Deze taxatiewaarde hoeft niet hetzelfde te zijn als de vraagprijs. Let wel: mocht de taxatiewaarde lager zijn, dan kan jouw bank besluiten om een hypotheek te verstrekken tot dit bedrag. Het verschil met de aankoopsom zul je dan uit eigen zak moeten betalen. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan jou helpen deze scenario’s in te schatten, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

5. Notaris

Wanneer alle onderhandelingen achter je liggen, is eindelijk hét moment aangebroken: jij wordt eigenaar van de woning! Maar voordat de sleutels overhandigd worden, moet het eigendom van de woning op jouw naam overgeschreven worden en de hypotheek worden ingeschreven. Dit doet een notaris. Nadat de overdrachtsakte getekend is, zullen de verkopers vertrekken en zal de hypotheekakte besproken worden. Als alles door de notaris is goedgekeurd en ondertekend, is de woning van jou!

Huis kopen? Ga voor onafhankelijk advies!

Academica is al jarenlang één van de grootste onafhankelijke hypotheekpartijen in Nederland. Vraag meteen een gratis gesprek aan via onderstaand formulier of bel 078 648 14 18. Eén van onze adviseurs kan vanavond nog bij je aan de tafel zitten. Ook kunnen we je helpen aan goed aangeschreven makelaars, taxateurs en notarissen.

Heb je een vraag? Bel ons!