Huis met groene voortuin en standbeeld

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Bereken het zo!


11.783 keer gelezen

Jij gaat een nieuw huis kopen. Super! Maar hoeveel kan je lenen? En kan je het wel betalen? Hieronder de belangrijkste (financiële) factoren, die bepalen óf en hoeveel hypotheek je kunt krijgen.

1. Inkomen

Vast contract
Als je een vast contract hebt, is het vaak makkelijker om een hypotheek te krijgen. De bank weet dat je het geld hebt om de komende jaren de hypotheeklasten te betalen. Hoe hoger je inkomen, hoe meer hypotheek je krijgt.

Hypotheek zonder vast contract
Heb je een tijdelijk dienstverband? Dan hoef je je nog niet echt zorgen te maken. Wel worden je kansen groter wanneer je uitzicht hebt op een vast contract. Dan kan je jouw werkgever om een intentieverklaring (onderdeel van de werkgeversverklaring) vragen. Hiermee heeft de bank meer zekerheid, dat jouw inkomen stabiel is in de komende jaren. Indien je geen vast contract krijgt of een toezegging hierop, dan kijkt de bank naar je inkomen van de afgelopen 3 jaar. Op basis daarvan wordt bepaald hoeveel hypotheek je kan krijgen.

ZZP hypotheek
Ben je een zzp’er? Dan is je inkomen variabel en dat is precies waar banken net iets moeilijker over doen. Maar een goede hypotheek ligt binnen handbereik. Banken kijken naar je inkomen van de laatste 3 jaar en naar de verwachting voor komend jaar. Zo wordt een gemiddeld inkomen berekend, waarmee een maximale hypotheek berekend kan worden.

2. Verplichtingen

Andere factoren
Met alleen je inkomen ben je er uiteraard nog niet. Hoeveel hypotheek je krijgt, hangt ook af van je financiële verplichtingen. Moet je alimentatie betalen? Heb je kredieten? Heb je een studieschuld? Als je 1 van deze vragen met ja moet beantwoorden, dan krijg je waarschijnlijk minder hypotheek.

Nu weet je iets meer over de factoren die je hypotheek bepalen, maar alle (saaie) details gaan we je besparen. Niet voor niets hebben we hypotheekspecialisten ;).

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Op die vraag geven wij graag antwoord. Maar we houden niet van half werk. Eerst gaan we jouw financiële situatie uitpluizen en met die informatie berekenen we je maximale hypotheek. En als je wilt, kunnen we daarna kijken welke hypotheek bij jou past, met de garantie dat je het scherpste rentetarief in de markt krijgt!

Online hypotheek berekenen
Via dit tooltje kan je alvast een eerste indicatie krijgen. Dan kan je ook meteen contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek. We helpen graag mee aan jouw droomhuis! Nu weten waar je aan toe bent? Bel: 078 648 14 18.

Bekijk jouw mogelijkheden

Heb je een vraag? Bel ons!