Man en vrouw schudden handen

Eerste huis kopen als starter? 7 x meer kans in 2019 [Tips]


30.735 keer gelezen

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt. Je gaat een eerste huis kopen! Een goede keuze: de huurprijzen reizen de pan uit, en de hypotheekrentes zijn nog steeds superlaag! Helaas ben je niet de enige starter met dit slimme idee. De startersmarkt is niet oververhit. Hij kookt over! Hoe maak jij nog kans? 7 tips!

Eerste huis kopen in 2019: 7 tips voor jou als starter

1.Vraag je ouders om hulp, koop je eerste huis samen

Het kopen van een eerste huis doe je het liefst alleen. Toch kunnen je ouders je helpen, zonder dat je volledig financieel afhankelijk bent. Zo bestaat er een speciale familiehypotheek waarmee je geld kan lenen en het netjes weer terugbetaalt, of je kan vragen of je ouders garant willen staan. In dat geval betaal je zelf de hypotheeklast en klopt de bank alleen bij jouw ouders aan als jij die niet meer kan betalen. Belastingvrij schenken behoort ook nog steeds tot de mogelijkheden

2. Zoek alternatieve woonvormen of toffe nieuwbouwprojecten (bijvoorbeeld Tiny Houses)

Als starter heb je vaak net wat minder te besteden. Zeker als je  in je eentje een bestaand huis wil kopen. Ga eens op zoek naar alternatieve woonvormen. Check bijvoorbeeld of er bij jou in de buurt nieuwbouwprojecten op de planning staan, speciaal voor starters. Zijn er bijvoorbeeld plannen voor het bouwen van Tiny Houses? Dit zijn kleine woningen van 30m2 – 50m2. Meestal erg betaalbaar, snel gebouwd en duurzaam. Deze woonvorm is volgens sommigen dé oplossing voor de krapte op de startersmarkt!

3. Ga voor salarisverhoging!

Wist je dat een salarisverhoging van € 100 per maand jou als snel € 6.000 euro extra hypotheek oplevert? Hiermee kan je jouw maximale hypotheek flink opkrikken. Probeer dus om snel voor een salarisverhoging in aanmerking te komen. Nee, je hoeft morgenochtend niet gelijk het kantoor van je  werkgever binnen te stormen. Ga eens voorzichtig in gesprek. Ook een toekomstige loonsverhoging  kan jou al extra hypotheek opleveren. Enige voorwaarde is dat de loonsverhoging binnen een half jaar wordt doorgevoerd.

4. Ga ervoor: een oud eerste huis kopen en energiezuinig investeren

Huizen met enkel glas, een oude cv ketel of slechte isolatie zijn vaak een stuk voordeliger. Toch zijn deze huizen niet zo gewild. Er moet namelijk veel opgeknapt worden! Weet je dat je 6% meer hypotheek kan krijgen, wanneer je bij aankoop van jouw huis investeert in energiezuinige maatregelen? Dus een zuinige centrale verwarming, het plaatsen van dubbel glas of zonnepanelen kan helpen bij het krijgen van een hogere hypotheek. Dat kan voor starters met een lager budget interessant zijn. Het geld moet je wel aantoonbaar investeren. Laat je vooraf altijd adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur. Hij of zij weet alles over de voorwaarden!

5. Stop een klein deel van je budget in onafhankelijk advies

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen als starter? Dat is afhankelijk van veel factoren. Eén ding is zeker: je hebt tegenwoordig veel eigen geld nodig om een huis te kopen. Het liefst steek je dus al je spaargeld in je hypotheek. Tóch is het slim om een deel van je geld te investeren in onafhankelijk hypotheekadvies. Zo weet jij zeker dat je het maximale uit je eerste hypotheek haalt. Een onafhankelijk hypotheekadviseur helpt jou om je financiële situatie in kaart te brengen. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je een studieschuld hebt? Daarnaast helpt een adviseur jou bij het vinden van de laagste rente en de beste voorwaarden voor jouw eerste hypotheek!

6. Zoek jouw droomhuis buiten de stad

Steden zoals Utrecht, Amsterdam. Den Haag, Rotterdam en Breda zijn erg populair onder starters. En de meeste starters wonen bij voorkeur op loopafstand van het centrum. Het is misschien niet de leukste tip, maar probeer jouw eisen toch wat bij te stellen. Vraag een bezichtiging aan in een leuke buitenwijk. Of oriënteer je op steden die in de buurt van favoriete stad liggen. Hoewel ook hier de huizenprijzen flink oplopen, is de kans stukken groter dat je snel een leuke, betaalbare woning vindt!

7. Netwerk, netwerk, netwerk

Een huis op internet  vinden lijkt tegenwoordig onmogelijk. Iedereen vist in dezelfde vijver. Of die vijver nu Funda, Jaap.nl of Pararius heet. Oplossing? Laat zoveel mogelijk mensen om jou heen weten dat je op zoek bent naar een huis. Als jij verkopers een bericht kan sturen, nog voordat het huis op Funda staat, dan wimpel je de concurrentie veel makkelijker af! Extra tip: met de app Dreamhuis kun je eigenaren per adres, anoniem een kaartje sturen om te vragen of zij hun huis (binnenkort) willen verkopen. 

Laatste tip: laat je adviseren!

Onze adviseurs zitten voor je klaar om jou te helpen bij het bemachtigen van je allereerste woning! Bel 078 648 14 18 of laat hieronder je gegevens achter. Op werkdagen nemen we dezelfde dag nog contact met je op.

Heb je een vraag? Bel ons!