Briefgeld euro's

Aflossingsvrije hypotheek: haal het maximale eruit!


34.542 keer gelezen

Heb jij een aflossingsvrije hypotheek, of zou je een deel van de overwaarde op jouw woning willen opnemen? Bijvoorbeeld om een vakantiehuis te kopen waar je al jaren van droomt, of om je kinderen een bedrag te schenken? Dat kan! Wij vertellen hoe je het maximale haalt uit een aflossingsvrije hypotheek.

Regels aflossingsvrije hypotheek 2020

Kocht jij na 31 december 2012 jouw eerste eigen woning, dan is de rente van een aflossingsvrije hypotheek nu niet meer fiscaal aftrekbaar. Hypotheekbezitters die vóór 1 januari 2013 al een hypotheek hadden op de eigen woning, blijven wel in aanmerking komen voor een aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek. Door het overgangsrecht kunnen zij de hypotheekrenteaftrek behouden, ook bij oversluiten of verhuizen.      

Extra lenen aflossingsvrije hypotheek berekenen

Hoe dit precies werkt? Stel: je hebt een woning met een marktwaarde van 350.000 euro en je hebt een hypotheek lopen met een hypotheeksom van 150.000 euro. Wil je 100.000 euro extra aflossingsvrij opnemen? Dit is gewoon mogelijk! Zeker niet bij alle banken, maar Academica weet waar dit wel kan... Dit is een stuk voordeliger dan een doorlopend krediet waar je vaak wel 5% - 10% rente over betaalt. Hieronder zie je het verschil:

100.000 euro lening doorlopend krediet vs. aflossingsvrije hypotheek

Consumptief lenenAflossingsvrij lenen
Te lenen bedrag100.000100.000
Rente­percentage6 %1,78 %
Te betalen rente in 1 jaar6.000 euro1.780 euro

Wat kun je maximaal opnemen aan aflossingsvrije hypotheek?

Het bedrag dat je maximaal aflossingsvrij kunt lenen, is een percentage van de marktwaarde van jouw woning.  Bij aankoop van een andere woning is dit maximaal 50%. Bij het oversluiten van een bestaande hypotheek is het mogelijk om 70% of 80% van de marktwaarde van je woning aflossingsvrij op te nemen. Laat je hierover adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur. Hij of zij heeft alle aanbieders en voorwaarden voor je op een rij.

Haal het maximale uit jouw hypotheek, bel Academica!

Heb jij een hypotheek en wil je weten wat jij aflossingsvrij kunt lenen? Onze adviseurs zitten klaar om je te helpen. Bel 078 648 14 80, of laat je gegevens achter in het contactformulier en laat ons weten wat jouw wensen zijn!

Heb je een vraag? Bel ons!