Verkeersbord oversteekplaats voetgangers

Overgangsrecht hypotheek 2021: wat is het?


29.652 keer gelezen

Je bent een huiseigenaar met verhuisplannen? Of denk je erover om je hypotheek over te sluiten? Let dan op: als jij je hypotheek hebt afgesloten voor 2013, dan kun je waarschijnlijk gebruik maken van het overgangsrecht. Wat? Lees hieronder wat het overgangsrecht is, en wat  je ermee kunt in 2021!

Wat is overgangsrecht?

Sinds 1 januari 2013 is het verplicht om binnen maximaal 30 jaar je hypotheek minimaal annuïtair (of lineair) af te lossen. Doe je dit niet? Dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Gelukkig is het overgangsrecht er! Dit is een regel die ervoor zorgt dat mensen die voor 1 januari 2013 al een eigenwoningschuld hadden, hun recht op hypotheekrenteaftrek kunnen behouden. Ook als ze tussentijds niet aflossen!

Overgangsrecht en aflossingsvrije hypotheek in 2021

Het overgangsrecht blijft geldig tot uiterlijk 2044. Hierdoor kun je met overgangsrecht dus ook in 2021 nog aflossingsvrij lenen. Maar wat gebeurt er met het overgangsrecht als je tussentijds verhuist of je hypotheek wil oversluiten?

3 opties wat betreft overgangsrecht in 2021


1. Oversluiten = hypotheekvorm behouden!

Als je jouw aflossingsvrije hypotheek oversluit, kun je in veel gevallen je hypotheekvorm houden waar je tussentijds niets op hoeft af te lossen. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan vast. Het overgangsrecht geldt alleen voor de eigenwoningschuld die op 31 december 2012 bestond . Wil je een hogere hypotheek? Dan moet je over het bedrag dat hier buiten valt wél aflossen om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen.

2. Verhuizen = ook behouden

Hetzelfde geldt voor een nieuwe hypotheek bij verhuizen. De hypotheek voor de nieuwe woning kan voor maximaal 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij zijn, tot een maximum van de hoogte van eigenwoningschuld op 31 december 2012. Wil je tijdelijk huren omdat je jouw oude woning hebt verkocht en nog geen nieuwe woning hebt gevonden? Dan moet je voor het einde van het daaropvolgende kalenderjaar een nieuwe hypotheek afsluiten, anders vervalt je overgangsrecht.

3. Echtscheiding = overgangsrecht splitsen

Bij echtscheiding is het behouden van je overgangsrecht helaas iets ingewikkelder. Jullie hebben beiden recht op 50% van het overgangsrecht van de eigenwoningschuld. Het overgangsrecht is onderling niet overdraagbaar. Blijft een van de partners in het huis wonen? Dan geldt vanaf dan aflosverplichting over het deel waarmee de vertrekkende partner wordt uitgekocht.

Overgangsrecht voor je hypotheek? Laat je adviseren!

Er is nog heel veel mogelijk in 2021! Maar, laat je bij oversluiten of verhuizen áltijd adviseren. Bij veel banken kun je maximaal 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij lenen. Sommige banken kennen ruimere normen bij oversluiten van de hypotheek.

Advies inwinnen? Laat je gegevens achter

Onze adviseurs kunnen voor jou uitpluizen wat je mogelijkheden zijn. Ook weten ze précies wat de voorwaarden en voordelen van het overgangsrecht en de aflossingsvrije hypotheek zijn. Bel 078 648 14 80, of laat hieronder je gegevens achter.

Heb je een vraag? Bel ons!