Laptop met grafieken

Aflossingsvrije hypotheek 2019: trek jij het nog?


18.674 keer gelezen

In 2019 blijkt de aflossingsvrije hypotheek nog altijd in trek te zijn. Heb jij ook een aflossingsvrije hypotheek? Weet dan dat de renteverschillen met andere hypotheekvormen groter worden, in het nadeel van jouw aflossingsvrije hypotheek. Te veel betalen wil niemand. Is het slim om je aflossingsvrije hypotheek aan te passen, of niet?

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek los je niet af. Ideaal! Want hiermee profiteer je optimaal van de hypotheekrenteaftrek. Tenminste dat was de regel, tot 2013! Daarna is het recht op hypotheekrenteaftrek voor nieuwe aflossingsvrije hypotheken opgeheven. Maar had jij voor 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten? Dan behoud je je hypotheekrenteaftrek door het overgangsrecht. Je kunt onder bepaalde voorwaarden je aflossingsvrije hypotheek meenemen naar een nieuwe woning of oversluiten naar een andere geldverstrekker.

Aflossingsvrije hypotheek in 2019 blijft in trek

Volgens het HDN (Hypotheken Data Netwerk) werden in het eerste kwartaal van 2019 maar liefst 28.799 aflossingsvrije hypotheken afgesloten. Vooral bij senioren (vanaf 60 jaar) is de deze hypotheekvorm nog populair. Zij financieren maximaal 60 procent van de woningwaarde en driekwart kiest voor een aflossingsvrij deel. Maar hoe voordelig is een aflossingsvrije hypotheek in 2019 nog?

Aflossingsvrije hypotheek anno 2019 duurder: 2 oorzaken

Jij denkt natuurlijk wel 2 keer na voor je jouw aflossingsvrije hypotheek opgeeft. Overstappen naar annuïtaire of lineaire aflossing brengt meestal hogere maandlasten met zich mee. Maar een aflossingsvrije hypotheek wordt in de toekomst ook duurder. Reden? Het verschil in rentelasten met een annuïtaire of lineaire hypotheek wordt steeds groter. Dat heeft twee oorzaken:

1. Aflossingsvrije hypotheek duurder door hoger risico

Een aflossingsvrije hypotheek wordt niet verplicht tussentijds afgelost aan de bank. Al met al een extra risico voor de bank! Daarom is de rente voor aflossingsvrije hypotheken vaak hoger dan voor lineaire of annuïtaire hypotheken.

2. Rente aflossingsvrije hypotheek nauwelijks verlaagd

De aflossingsvrije hypotheekrente wordt steeds minder aantrekkelijk. De hypotheekrente voor aflossingsvrije hypotheken is het afgelopen jaar bij veel banken minder hard gedaald dan de rente voor andere hypotheekvormen. Het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek wordt hierdoor kleiner. Is het wel slim om deze hypotheekvorm te behouden?

Nu aflossen of niet?

Wat in jouw geval voordelig is, hangt helemaal af van je huidige hypotheekrente, de totale hypotheeksom, je woningwaarde en je eigen vermogen. Tip: laat je goed adviseren over wat je met je aflossingsvrije hypotheek moet doen. Ga hiervoor naar een onafhankelijk hypotheekadviseur die alle hypotheken vergelijkt. Zo weet jij in no time wat je moet doen: nu aflossen of niet.

Blij met aflossingsvrij? Vraag advies!

Onze adviseurs pluizen voor jou uit wat voordelig is. Je aflossingsvrije hypotheek gaan aflossen, of niet. Het enige wat jij hoeft te doen? Bellen naar 078 648 14 18 of je gegevens hieronder achterlaten. Binnen 4 uur nemen we contact met je op.

Heb je een vraag? Bel ons!