nieuwbouwhuis in steigers

Zelf een huis bouwen: stappenplan voor zelfbouw en je hypotheek!


11.132 keer gelezen

Zelfbouw in Nederland is populair. En je hoeft er geen tonnen voor op de bank te hebben staan. Droom jij ervan om zelf een huis te bouwen, maar is de drempel te hoog? Volg dit stappenplan en wie weet stap jij binnenkort wel je eigen, unieke woning binnen!

Stappenplan zelfbouw in Nederland

Aan zelfbouw in Nederland zijn natuurlijk een aantal regels gebonden. Niet iedereen kan zomaar op iedere willekeurige plek zelf een huis bouwen. En ook bij het aanvragen van je hypotheek moet je met een aantal zaken rekening houden. Globaal kun je dit stappenplan volgen:

Stap 1. Kopen of in optie nemen van een kavel voor zelfbouw

Eerst ga je op zoek naar een kavel waarop je kunt bouwen. Vaak geven gemeenten zelfbouwkavels uit in projecten. De zelfbouw moet dan voldoen aan bepaalde eisen die binnen het project passen. Op deze kavels kun je een optie nemen. Je kunt ook een welstandsvrije kavel kopen. Voordeel: hier mag je vaak helemaal naar eigen wens bouwen. Alleen het bestemmingsplan en de maximale afmetingen van het huis staan vast. Weet je zeker dat je de kavel wilt kopen, dan wordt de koop van de kavel vastgelegd in een koopovereenkomst.

Stap 2. Huis ontwerpen dat je zelf gaat bouwen

Nu je een geschikte kavel hebt gevonden, ga je beginnen met ontwerpen van het huis. Samen met een aannemer, ingenieur of architect ga je om de tafel zitten om jouw huis op papier te zetten. Dit is belangrijk, want deze gegevens heb je nodig voor het aanvragen van de omgevingsvergunning bij de gemeente.

Stap 3. Aanvraag indienen voor de omgevingsvergunning

Om te beoordelen of je het huis dat jij hebt ontworpen wel écht zelf mag bouwen, moet je een aanvraag indienen voor een omgevingsvergunning. Hiermee vraag je toestemming aan de gemeente. Er wordt getoetst of jouw ontwerp voldoet aan alle voorwaarden die gelden op het gebied van wonen, ruimte en milieu.

Stap 4. Aanneemovereenkomst tekenen

Omgevingsvergunning goedgekeurd? Dan kan de bouw echt beginnen! Samen met de aannemer onderteken je de aanneemovereenkomst. Hierin staan de belangrijkste afspraken: het budget per onderdeel, een limiet voor stelposten, de bouwtermijn en ontbindende voorwaarden.

Stap 5. Hypotheek regelen

De aanvraag van je hypotheek kun je bij sommige banken al regelen voordat de omgevingsvergunning wordt afgegeven. Zo voorkom je dat jij bij een stijgende hypotheekrente jaren aan hogere maandlasten vastzit. Er zijn banken die graag hypotheken verstrekken voor zelfbouw, maar er zijn er ook die dat helemaal niet doen. Ook de voorwaarden verschillen per bank. Sommige hypotheekverstrekkers geven bijvoorbeeld een flinke korting als je jouw huis zo duurzaam mogelijk laat bouwen. Het is dus verstandig vroeg in het proces contact op te nemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur die overzicht heeft over alle banken. Hij kan jou de best passende hypotheek adviseren met de laagste maandlasten.

Ben jij over de drempel? Neem contact op!

Bel 078 648 14 18 of laat je gegevens achter. De onafhankelijke hypotheekadviseurs van Academica geven persoonlijk advies. Bovendien regelen zij voor jou de allerbeste hypotheek voor zelfbouwers!

Heb je een vraag? Bel ons!