Eigen huis bouwen

Zelf een huis bouwen in 2021? Prijzen per m2, m3 en bijkomende kosten!


69.230 keer gelezen

Ben jij op zoek naar een woning, maar ben je nog niet op je droomhuis gestuit? Waarom bouw je die niet zelf? Dan weet je zeker dat je precies het huis krijgt dat je hebben wil. Maar hoe duur is het om een eigen huis te bouwen? En hoe financier je deze kosten?

Kosten huis bouwen: een indicatie!

De kosten voor een eigen huis bouwen zijn moeilijk in één bedrag te vangen. Er zijn heel wat factoren om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld de grootte van het huis. Kies je voor hout of steen als bouwmateriaal? En wil je een casco woning (vanaf 0 gebouwd op je kavel) of prefab huis (een groot aantal onderdelen worden ergens anders gemaakt en later op het kavel geïnstalleerd)? Gemiddeld genomen kan je met de onderstaande kosten rekening houden bij het zelf bouwen van een huis:

Gemiddelde kosten eigen huis bouwen

Hieronder vind je de kosten voor het bouwen van een eigen huis per grootte. De kosten zijn exclusief afwerking. Dit zijn dus de kosten voor het bouwen van skelet van je eigen huis.

GroottePrefabCasco
Kleine woning (100m2)€ 90.000€ 100.000
Gemiddelde woning (150m2)€ 110.000€ 120.000
Grote woning (200m2)€ 120.000€ 130.000
Villa (250m2)€ 140.000€ 155.000

Kosten afwerking van zelf een huis bouwen per m3 en m2

Qua kosten voor de afwerking van het huis, kan je ook alle kanten op. Zo kan je voor veel luxe gaan of juist de kosten laag houden en inleveren op isolatie en afwerking. Kijk even mee naar de volgende gemiddelde kostenindicatie(inclusief arbeidskosten) van een afgewerkte woning:

Gemiddelde kosten huis bouwen: afwerking per m3 en m2

Soort afwerkingKosten per m3Kosten per m2
Zeer goedkoop€250€ 872
Goedkoop€ 300€ 1047
Gemiddeld€ 350€ 1221
Beter€ 425€ 1483
Luxe€ 500€ 1745
Zeer luxe€ 550+€ 1919+

Zelf huis bouwen? Houd rekening met bijkomende kosten

De cijfers hierboven geven een indicatie van de bouwkosten van een woning. Toch komen er vaak nog extra kosten om de hoek kijken. Ook deze zijn erg afhankelijk van je eigen wensen. Met welke bijkomende kosten kan jij rekening houden?

  • Omgevingsvergunning 
  • Erfpacht of eigen bouwgrond
  • Eventuele sloopkosten oude woning
  • Paalfundering
  • Advies- en bemiddelingskosten  
  • Notaris
  • Architect
  • Aansluitkosten nutsvoorzieningen
  • Inrichting

Tip: ben je van plan om je eigen huis te bouwen? Check dan dit handige stappenplan!

Eigen huis bouwen financieren? Zo kan je dat doen!

Wanneer je overwaarde hebt van een vorige woning, kan je meestal op voorhand een deel van dit bedrag investeren in het bouwen van een nieuw huis. Maar zonder hypotheek gaat dit je niet lukken. Gelukkig zijn er genoeg opties om de kosten voor een huis bouwen te financieren. Als je een hypotheek afsluit voor jouw nieuwbouwwoning, wordt het geld uit de hypotheek voor jou gereserveerd in een bouwdepot. Dat is een geblokkeerd bedrag waar je de bouw van je huis mee bekostigt. Als een deel van de bouw heeft plaatsgevonden, dan dien je hiervoor een factuur in bij de geldverstrekker en wordt deze voldaan uit het bouwdepot. Zo heeft de geldverstrekker de zekerheid dat het geld gebruikt is voor de bouw van jouw eigen woning.

Benieuwd naar je mogelijkheden?

Laat je adviseren door Academica! Onze onafhankelijke hypotheekexperts vergelijken de gehele hypotheekmarkt. Hierdoor vinden ze de hypotheek die bij jouw wensen past. Bel naar 078 648 14 80 of laat je gegevens hieronder achter.

Heb je een vraag? Bel ons!