Woningwaarde gestegen? Hypotheekrente omlaag!


7.197 keer gelezen

Heb jij de WOZ-aanslag van de gemeente weer ontvangen? Dan zie je dat de waarde van jouw koopwoning weer is gestegen. Dit is goed nieuws voor jouw hypotheekrente! Want die kan hierdoor vaak een stuk omlaag. Benieuwd hoe dat zit? Wij geven je 3 situaties.

1. Hypotheek oversluiten naar lagere rente? Geen spaargeld nodig

Wanneer jouw koopwoning in waarde is gestegen, is de kans zeer groot dat je overwaarde hebt. Wil je jouw hypotheek oversluiten naar een lagere rente om jouw maandlast te verlagen? Dan kan je met deze overwaarde de oversluitkosten meefinancieren in een nieuwe hypotheek. Op deze manier hoef jij geen spaargeld aan te spreken. Fijn! Goed om te weten: alle geldverstrekkers hebben onlangs meerdere keren hun hypotheekrente verhoogd in een korte periode. Experts achten de kans groot dat deze stijging zich voortzet. Wil jij jouw hypotheek oversluiten naar een lagere rente? Dan is het slim om nú in actie te komen.

2. Waardevermeerdering huis = recht op lagere risicoklasse

Bij het afsluiten van jouw hypotheek en het kiezen van een rentevaste periode, wordt jouw hypotheek ingedeeld in een bepaalde risicoklasse. Die wordt bepaald door de verhouding tussen het hypotheekbedrag en de marktwaarde van je woning. Hoe meer je leent, hoe groter het risico voor de bank. Is jouw woningwaarde in de afgelopen jaren gestegen? Dan verandert deze verhouding en dus het risico voor de bank. Hierdoor zou jouw hypotheek in een lagere risicoklasse terecht kunnen komen. Vaak heb je dan ook recht op een lagere rente!

Let wel: een bank kijkt hiervoor alleen naar eigen rentetarieven, terwijl de kans groot is dat de hypotheekrente bij een andere geldverstrekker lager is. Laat een onafhankelijk hypotheekadviseur van Academica met je meekijken. Wij vergelijken alle geldverstrekkers in de markt voor de laagste rente en beste voorwaarden in jouw specifieke situatie.

3. Lagere lasten, grotere woning? Mogelijk met overwaarde

Heb jij een koophuis op het oog waar je altijd al van hebt gedroomd? Dan kan je jouw overwaarde hiervoor inzetten. De winst van je huidige woning gebruik je voor de aanschaf van jouw nieuwe woning. Je hebt dan minder hypotheek nodig én je kan profiteren van een lagere hypotheekrente. Dit leidt vaak tot lagere maandlasten waardoor je meer geld overhoudt om leuke dingen van te doen. Fijn!

Ook graag een lagere hypotheekrente? Vraag gratis gesprek aan

Benieuwd of je jouw overwaarde kan inzetten voor een lagere hypotheekrente en dus een lagere maandlast? Onze onafhankelijke hypotheekexperts adviseren je graag. Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens achter. Het eerste gesprek is gratis.

Heb je een vraag? Bel ons!