Windmolens in landschap

Welk energielabel heeft mijn huis? Zo kan je ‘m aanvragen!


8.149 keer gelezen

Als je een wasmachine of auto koopt, dan check je waarschijnlijk het energielabel. Maar wat als je wil weten hoe zuinig jouw huis is? Ook daar kan je een energielabel voor aanvragen. Lees hier hoe het werkt! 

Wat is een energielabel?

Een energielabel voor je huis is een ‘etiket’ dat laat zien hoe energiezuinig jouw woning is. Het energielabel moet zorgen voor meer energiezuinige huizen in Nederland. Het is een instrument dat helpt bij het behalen van de doelstellingen die vastgelegd zijn in het Nationale Energieakkoord. Ook voldoet Nederland met het label aan de Europese regelgeving.

Welke energielabels zijn er?

Er zijn 7 labels, waarbij A het meest zuinige energielabel is, G is het minst zuinig. Om te bepalen welk label een woning krijgt, wordt gekeken naar bepaalde eigenschappen. Denk aan woningtype, isolatie, beglazing en verwarming.

In een voorbeeld van Milieu centraal zie je hoe een woning met een energielabel G (zonder maatregelen) naar een energielabel A (extreem energiezuinig) kan gaan.

Energielabel verplicht bij verkoop

Ga je jouw huis verkopen? Dan is een definitief energielabel verplicht. Zo krijgen kopers een eerlijk beeld van de staat van jouw huis. Ook bij verhuur van je huis is het verplicht om een energielabel te hebben. Uitzonderingen zijn studentenkamers, monumenten en woningen kleiner dan 50m2.

Welk energielabel heeft mijn huis?

Een energielabel is 10 jaar geldig. Pas als het label verlopen is, moet je een nieuwe aanvragen. Wil je weten welk energielabel jouw huis heeft?

1. Checken of jouw huis een energielabel heeft

Dat doe je via www.zoekuwenergielabel.nl. Hier kun je het voorlopig energielabel van jou huis checken. Dit label heeft geen officiële status. Het geeft slechts een inschatting op basis van openbare gegevens.

2. Energielabel aanvragen

Een definitief energielabel aanvragen kan met je DigiD. Op basis van dezelfde openbare gegevens wordt een voorlopig energielabel voor je vastgesteld. Heb je zelf nog energiezuinige investeringen gedaan (bijvoorbeeld zonnepanelen geplaatst of dubbel glas gezet)? Dan vul je deze informatie aan. Vervolgens selecteer je een erkend deskundige die checkt of deze gegevens kloppen. Na goedkeuring wordt een defintief energielabel automatisch geregistreerd. De kosten zijn maar een paar tientjes.

Energielabel A of B = hogere vraagprijs

Woningen met een Energielabel A- of B brengen gemiddeld €7.000 extra op bij de verkoop. Dat maakt investeren in zonnepanelen of isolatie éxtra voordelig (je bespaart natuurlijk ook op je energierekening!). Financiering is vaak super makkelijk te regelen! Het overwegen waard dus, ook als je voorlopig nog niet gaat verkopen. 

Energiezuinig investeren? Bel Academica!

Een belletje en wij vertellen jou wat de mogelijkheden zijn. Bel 078 648 14 18. Je gegevens hieronder achterlaten kan ook.

Heb je een vraag? Bel ons!