Duurzaam wonen

Duurzaam wonen: energiebesparende maatregelen en jouw hypotheek


12.724 keer gelezen

De prijzen voor stroom en gas gaan door het dak, huizen met een laag energielabel zijn veel aantrekkelijker om te verkopen, én het gezegde luidt: een beter milieu begint bij jezelf. Genoeg redenen om energiebesparende maatregelen te nemen dus! Maar wát kun je precies aan je huis verbeteren? En misschien nog wel belangrijker: hoe kan je jouw hypotheek hiervoor verhogen?

Duurzaam wonen door 3 energiebesparende maatregelen

Vooral oudere eengezinswoningen in Nederland zijn meestal niet erg energiezuinig. Gelukkig zijn er genoeg manieren om hier iets aan te doen! De 2 meestgekozen energiebesparende maatregelen zijn het plaatsen van zonnepanelen en investeren in isolatie.

Bespaar met zonnepanelen

Het voordeel van zonnepanelen? Je plaatst ze en je bespaart direct op je energiekosten. Oke, daar zit dan wel een investering aan vast.

InvesteringKostenBesparing per jaarTerugverdientijd
Zonnepanelen (gemiddeld systeem, 10 panelen)€ 3.500 - € 4.000€ 470 (prijspeil 2017)7 – 9 jaar

Voordeel: steeds meer kopers zoeken een huis met zonnepanelen. Daarom is een woning met zonnepanelen al snel meer waard: ongeveer 5000,- euro bij een gemiddeld systeem.

Isoleer je huis

Veel energiebesparende maatregelen vallen onder de categorie isoleren. Hieronder zie je wat de kosten zijn voor de meest gekozen investeringen.

InvesteringKostenBesparing per jaarTerugverdientijd
(Spouw)muurisolatie€ 1.600 - € 15.000€ 490 - € 8503 – 18 jaar
Dakisolatie€ 1.000 – € 12.000€ 200 - € 5006 – 11 jaar
Vloerisolatie€ 1.000 - € 2.800€ 125 – € 3003 – 18 jaar
Isolerend glas en kozijnen€ 3.400 - € 7.500€ 135 - € 35010 – 25 jaar

Bron: greenhome.nl

Duurzaam wonen en jouw hypotheek: 3 opties

Lijkt dat jou wel wat? Je energierekening in één klap omlaag brengen? Daar heb je natuurlijk geld voor nodig. Hoe kan je duurzaam wonen financieren in jouw hypotheek? Over het algemeen zijn er 3 opties.

1. Je hypotheek uitbreiden met een Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een speciale lening voor particuliere woningeigenaren die graag duurzaam willen wonen. De lening wordt aangeboden door de overheid, via het Nationaal Energie Bespaarfonds. Je kunt maximaal € 50.000 lenen, mits dit wordt geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen.

Nadeel: de rente is  meestal hoger dan de huidige hypotheekrentepercentages in de markt (gemiddeld 2,1% voor 10 jaar vast).   

2. Duurzame hypotheek afsluiten (bij aankoop)

In Nederland leen je maximaal 100% van de marktwaarde van de woning. Dus: is jouw huis 250.000 euro waard volgens het taxatierapport? Dan kun je maximaal een hypotheek van 250.000 euro krijgen. Er is een uitzondering! Wil je energiezuinig investeren, bijvoorbeeld met het plaatsen van zonnepanelen of een warmteboiler? Dan mag je 106% lenen. Dat betekent dat je maximale hypotheek met 15.000 euro omhoog gaat.

3. Tweede hypotheek afsluiten of oversluiten

Heb jij al een hypotheek? Dan is er de optie om een tweede hypotheek af te sluiten. Enige voorwaarde: er moet sprake zijn van overwaarde. Je sluit de hypotheek namelijk af op je huidige woning, de overwaarde neem je op in je tweede hypotheek. Let wel: soms is het voordeliger om je hele hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker (zéker met de lage rentes van nu). Je sluit dan één nieuwe hypotheek af. De verhoging wordt hierin meegenomen. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan vertellen wat in jouw geval het beste is om te doen!

Ga voor groen hypotheekadvies ❀, bel Academica!

Een belletje en wij zoeken uit wat voor jou de beste optie is. Bel 078 648 14 18. Je gegevens hieronder achterlaten kan ook. We maken dezelfde week nog een afspraak met je, als je wilt!

Heb je een vraag? Bel ons!