Wat is energieneutraal? 5 groene begrippen uitgelicht!


8.896 keer gelezen

Energieneutraal wonen, het klimaatakkoord, stadsverwarming, het energieloket en een duurzaamheidslening? Houd je je bezig met duurzamer wonen, dan hoor je deze begrippen vaak voorbijkomen. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Wij leggen je uit wat deze groene begrippen betekenen!

1. Energieneutraal

Bij een energieneutrale woning, is de energie die deze verbruikt in balans met de energie die wordt opgewekt. Om zo veel mogelijk warmte in huis te houden is een zeer goede isolatie nodig. Energie opwekken doet een energieneutrale woning duurzaam, met bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp. Is er in de winter toch extra stroom nodig van een energiebedrijf? Dan levert een energieneutrale woning deze energie zomers terug. Over het hele jaar gemeten heeft de woning hierdoor geen energie verbruikt. Een andere term die daarom vaak gebruikt wordt voor een energieneutrale woning is een nul-op-de-meter-woning.

2. Klimaatakkoord

Deze term is uitgegroeid tot een goed scrabblewoord. Iedereen heeft inmiddels wel van dit woord gehoord. Het Klimaatakkoord is een belangrijk deel van de Nederlandse invulling van het Klimaatverdrag van Parijs. In Nederland zijn er afspraken gemaakt met organisaties en bedrijven om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan en zo de opwarming van de aarde te beperken. Het belangrijkste doel van het Klimaatakkoord is de CO2-uitstoot in 2030 met 49% te verminderen vergeleken met 1990. In 2050 moet de uitstoot met 95% afgenomen zijn. Dit is nodig om de opwarming van de aarde niet verder op te laten lopen dan 1,5 ℃. Gas erop dus, die maatregelen!

3. Stadsverwarming

Om dit doel van het Klimaatakkoord te behalen is het nodig dat we in 2050 gasloos wonen. Veel huishoudens in stedelijke gebieden gaan daarom over op warmte via stadsverwarming. Dit zorgt voor wel 50% minder CO2-uitstoot ten opzichte van traditionele verwarming. Stadsverwarming maakt namelijk gebruik van restwarmte van bijvoorbeeld grote fabrieken of verbrandingsovens. Daar merk je overigens helemaal niets van. Ergens in de wijk staat een centrale verwarmingsbron die via buizen warm water levert aan de woningen in de wijk. Stadsverwarming staat ook wel bekend als warmtenet of blokverwarming.

4. Energieloket

Het energieloket is een informatieloket over energiebesparing en verduurzaming van woningen van jouw gemeente. Het energieloket in jouw gemeente helpt je met vragen over isolatie, duurzame verwarming, zonnepanelen, lokale initiatieven en duurzame activiteiten in jouw gemeente. Ook kan je via het lokale energieloket vaak een HuisScan doen. Hiermee zie je in 2 minuten welke duurzame maatregelen jij voor jouw woning kunt doen.

5. Duurzaamheidslening

Wil je jouw woning ook duurzamer maken? Denk aan isolatie, zonnepanelen of kozijnen en HR++ glas. Hiervoor is een duurzaamheidslening: een lening voor energiebesparende maatregelen met een extra lage rente. Voordeel: dit soort investering verdien je op lange termijn ook nog eens terug. En, heb jij jouw woning duurzaam gemaakt? Dan kun je bij bepaalde geldverstrekkers zelfs in aanmerking komen voor een rentekorting op je hele hypotheek!

Ga jij ook voor groen? Neem contact op!

Wil jij jouw woning ook duurzamer of misschien zelfs energieneutraal maken? Dan is het prettig om te weten wat er financieel allemaal mogelijk is. Vraag daarom een gratis adviesgesprek aan met een van onze hypotheekadviseurs! Bel 078 648 14 80 of vul het formulier hieronder in. Wij nemen dan contact met je op.

Heb je een vraag? Bel ons!