Gasloos wonen: dit moet je weten


8.795 keer gelezen

De overheid ‘zet er gas op’: in 2050 moeten alle huizen van het aardgas af zijn.. Dat terwijl nu nog 95% van de huizen aardgas gebruikt. Een grote stap! Maar wel belangrijk om klimaatverandering door te hoge CO2 uitstoot te beperken. Waar en hoe begin je met gasloos wonen? Wij leggen het je uit!

Gasloze woning in 5 stappen

Het jaar 2050 lijkt misschien nog ver weg. Maar om volledig gasloos te wonen, moeten er vaak grote stappen gezet worden. Kijk daarom goed wat je op korte en lange termijn kunt doen voor een gasloze woning. Benut daarbij de onderhoudsmomenten die toch al nodig zijn. Dit kan flink in de kosten schelen.

Tip: vraag jouw gemeente welke plannen er al zijn. Iedere gemeente moet in 2021 namelijk een warmteplan hebben. Hierin staat of jouw wijk van het aardgas af gaat en zo ja, wanneer dit gepland staat.

Stap 1: start met een goede isolatie

Gasloos wonen begint met goede isolatie. Hierdoor is er minder energie nodig om je woning te verwarmen. Niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee. Win-win! Is het isolatiemateriaal van je dak, vloer en muren 13 cm of meer (isolatiewaarde Rc 3,5 of meer) en heb je triple glas? Dan zit je helemaal goed! Zo niet? Werk aan de winkel!

Stap 2: verbeter de ventilatie

Frisse lucht in huis is belangrijk, maar kost ook energie. Deze lucht moet ’s winters namelijk opgewarmd worden. Gelukkig zijn er opties om je huis energiezuinig te ventileren. Kies bijvoorbeeld voor winddruk-geregelde roosters. Of ga voor ventilatie met warmteterugwinning. Een systeem dat de warmte van de lucht die het huis uit gaat, gebruikt om de lucht van buiten alvast te verwarmen.

Stap 3: check de radiatoren

Ook oude radiatoren vervangen is een stap. Warmtepompen en warmtenetten met lage temperatuur vragen namelijk om meer oppervlak aan radiatoren. Als de radiatoren in je woning te klein zijn, kunnen ze niet genoeg warmte afgeven. In dit geval kan je een grotere of dikkere radiator met 2 of 3 lamellen plaatsen. Een andere goede optie: wand- of vloerverwarming!

Stap 4: ga elektrisch koken

Het is vaak één van de eerste dingen waar je aan denkt bij gasloos wonen, maar in praktijk toch één van de laatste stappen. Met koken verbruik je namelijk maar 2 a 3% van je jaarlijks verbruik aan energie. Maar laat je in de komende jaren een nieuwe keuken plaatsen? Ga dan wel gelijk voor een elektrische kookplaat!

Stap 5: vervang de cv-ketel

Je huis is klaar voor gasloos wonen. De cv-ketel kan eruit! Maar dan? Dat hangt af van het warmteplan van de gemeente voor jouw wijk. Er zijn meerdere opties:

  • Warmtepomp: vrijstaande woningen met een tuin lenen zich het beste voor een warmtepomp. Maar er kan ook gekozen worden voor een gezamenlijke warmtepomp in de wijk.
  • Warmtenet: in dichtbevolkte gebieden (zoals de binnenstad), is een warmtenet de beste optie. Restwarmte van fabrieken wordt dan ingezet om woningen te verwarmen.
  • Groen gas: een klein deel van de wijken zal compleet over kunnen gaan op groene energie.

Gebruik je helemaal geen gas meer? Dan hoef je alleen nog maar het gas af te sluiten.

Kosten en subsidies voor gasloos wonen

De totale kosten voor het creëren van een gasloze woning hangen af van de staat van je woning. Een belangrijke factor is de isolatie van de woning. De kosten kunnen hierdoor uiteenlopen van 10.000 tot ruim 30.000 euro. Gelukkig verdien je deze investering op lange termijn meestal ruimschoots terug. Daarnaast stelt de overheid ook verschillende subsidies beschikbaar. Denk aan subsidie voor woningisolatie of de Investeringssubsidie Duurzaam Energie (ISDE). Met deze subsidie krijg je geld terug voor de aanschaf van bijvoorbeeld een warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Lees meer over de subsidie isolatie woning.

Krijg rentekorting met een groene hypotheek!

Nog meer goed nieuws: heb je een duurzame woning? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een 0,25% lagere hypotheekrente krijgen! Lees meer over de duuzaamheidshypotheek, of vraag een gratis gesprek aan met een van onze hypotheekadviseurs om jouw persoonlijke situatie te bekijken! Bel 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter.

Heb je een vraag? Bel ons!