spaarpot

Waarom oversluiten naar aflossingsvrije hypotheek?


5.879 keer gelezen

Veel mensen hebben een ongewenst hoge hypotheeklast. Weet je dat deze in veel gevallen omlaag kan? Bijvoorbeeld door je hypotheek te laten oversluiten naar een aflossingsvrije hypotheek. Hoe dit zit? Lees snel verder!

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen hypotheekrente. Tussentijds hoef je niet af te lossen, dit hoeft pas aan het einde van de looptijd. Je kan ervoor kiezen om je annuïteiten , lineaire of spaarhypotheek over te sluiten naar een aflossingsvrije hypotheek. Vaak een slimme keuze, want…

Oversluiten naar aflossingsvrije hypotheek = lagere maandlast

Wanneer je jouw huidige hypotheek laat oversluiten naar een aflossingsvrije hypotheek, ga je meestal van lagere maandlasten profiteren. Dit komt omdat het deel dat je per maand aan aflossing betaalt wegvalt en je alleen hypotheekrente betaalt. En laat de rente nu nog laag zijn! Zet je de rente lang vast? Dan heb je lang zekerheid van een laag rentetarief en dus lage maandlasten.

Wanneer is oversluiten naar aflossingsvrije hypotheek slim?

1. Lagere lasten op latere leeftijd

Stel je hebt een woning van 400.000 euro en nog een openstaande annuïteitenhypotheek van 200.000 euro. Je startbedrag van de hypotheek was 250.000 euro tegen een rente van 3%. Je maandlast is dan 1.054 euro. Ben je 60 jaar en moet je nog 20 jaar aflossen? Dan wil je nu misschien al je hypotheek aanpassen, zodat je ook tijdens je pensioen kun genieten van lage lasten. Laat je jouw annuïteitenhypotheek oversluiten naar een aflossingsvrije hypotheek tegen een rente van 1,6%? Dan heb je een maandlast van 267 euro! Win onafhankelijk hypotheekadvies in om te berekenen wat er in jouw situatie verantwoord is.

2. Creëer meer financiële ruimte

Als je jong bent, kan je er ook voor kiezen om een deel van je huidige hypotheek te laten oversluiten naar een aflossingsvrije hypotheek. Bijvoorbeeld als je nu kinderen hebt en iets meer financiële ruimte nodig hebt. Of als je partner jonger is dan jij en je er zeker van wilt zijn dat diegene de rentelast kan blijven betalen als jij plots overlijdt. Let wel: als je oversluit naar een aflossingsvrije hypotheek kan dit gevolgen hebben voor de belastingaftrek. Laat je hierover goed adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Naar aflossingsvrije hypotheek oversluiten? Neem contact op!

Wil jij weten of het oversluiten naar een aflossingsvrije hypotheek in jouw situatie voordelig is? Laat het berekenen door de onafhankelijke hypotheekadviseurs van Academica. Wij vergelijken alle laagste rentes in de markt tegen de beste voorwaarden. Zo weet je dat je altijd de beste optie krijgt in jouw situatie. Bel 078 648 14 80 of vul je gegevens in. Het eerste gesprek is gratis!

Heb je een vraag? Bel ons!