huisje als spaarpot

Spaarhypotheek omzetten naar aflossingsvrij


13.097 keer gelezen

Heb jij nog een spaarhypotheek? Met de lage hypotheekrentes van nu loont het vaak om deze te laten omzetten naar een aflossingsvrije hypotheek. Daarnaast kun je hiermee doorgaans drastisch je maandlasten verlagen. Benieuwd hoe het zit en in welke situaties dit slim is? Lees snel verder!

Lage hypotheekrente nadelig bij spaarhypotheek

De hypotheekrentes zijn nu erg laag. Dit is vaak nadelig voor een spaarhypotheek. Met deze hypotheekvorm spaar je namelijk voor de aflossing van je hypotheek, zodat je deze aan het eind in één keer aflost. Je maandlasten bestaan uit rentekosten en een inleg (spaarpremie) op een gekoppelde spaarrekening. De spaarrente die je ontvangt over het opgebouwde kapitaal, is vrijwel altijd gelijk aan de hypotheekrente. Is deze laag? Dan moet je dit dus compenseren met een hogere spaarpremie, waardoor je maandlast ook stijgt. Gelukkig kan je dit voorkomen!

Spaarhypotheek omzetten naar aflossingsvrij = maandlast verlagen

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je dus maandelijks alléén rente. Zet je jouw spaarhypotheek om naar aflossingsvrije hypotheek, dan kan vaak je maandlast flink omlaag. Voorbeeld: je hebt een woning van 400.000 euro en een aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro. Dan betaal je maar 158 euro rente per maand (0,95% bij 10 jaar vast, 29 september 2021)! Maar in welke situaties is dit slim om te doen?

Omzetten spaarhypotheek naar aflossingsvrij: 2 situaties

Spaarhypotheek omzetten naar aflossingsvrij aan einde rentevaste periode

Zit je aan het einde van je rentevaste periode? Dan is er sprake van een renteherziening: je mag dan een nieuw rentetarief kiezen. Met de lage rentes van nu, gaat je spaarpremie juist omhoog. Maar zet je jouw hypotheek om naar een aflossingsvrije hypotheek? Dan is dit niet meer van toepassing en geniet je dus van de laagst mogelijke maandlast!

Spaarhypotheek omzetten naar aflossingsvrij vóór einde rentevaste periode

Loopt jouw rentevaste periode nog een tijd door, maar wil je toch meer financiële ruimte creëren? Ook dan kan het voordelig zijn om je spaarhypotheek naar aflossingsvrij om te zetten. Doordat je geen spaarpremie meer hoeft te betalen, wordt jouw maandlast doorgaans stukken lager! Laat je altijd adviseren of dit in jouw situatie passend en verantwoord is.

Spaarhypotheek omzetten naar aflossingsvrij? Neem contact op!

Weten of jouw spaarhypotheek omzetten naar een aflossingsvrije hypotheek slim is? Laat je hierover adviseren door een onafhankelijk adviseur van Academica. Bel 078 648 14 80 of vul je gegevens in. Het eerste gesprek is altijd gratis!

Heb je een vraag? Bel ons!