Inrichting huis

Verkocht onder voorbehoud: huis weg of niet?


81.810 keer gelezen

Eindelijk heb je een huis gezien, waarin je dolgraag wilt wonen. Er is 1 probleem: het huis is verkocht onder voorbehoud. Wat betekent dat in 2021? Mag jij nog een bod uitbrengen?

Huis verkocht onder voorbehoud

Verkocht onder voorbehoud betekent dat de koop nog niet definitief is, totdat aan bepaalde voorwaarden in het koopcontract is voldaan. Het huis is dus nog niet definitief van de huizenmarkt. Ja: je mag interesse tonen in het huis. Nee: je kan geen bod uitbrengen. Dit is pas mogelijk als het huis weer te koop gezet wordt.

Voorlopig koopcontract

Als je een huis hebt gekocht en de koopovereenkomst door de koper en verkoper is getekend, heb je 3 dagen wettelijke bedenktijd. Na deze ‘bedenktijd aankoop huis’ ben je gebonden aan het koopcontract. Maar toch is dit nog steeds een voorlopig koopcontract, omdat het in bepaalde gevallen nog ontbonden kan worden (ontbindende voorwaarden). Bijvoorbeeld wanneer de bank jouw hypotheekaanvraag afwijst, binnen de termijn van die ontbindende voorwaarden. 

Onder voorbehoud van financiering

Bij een huis verkocht onder voorbehoud, moet de hypotheek meestal nog geregeld worden. In het voorlopig koopcontract staat wanneer de financiering rond moet zijn. De gebruikelijke termijn hiervoor in 2021 is 6 tot 8 weken.

  • Overschrijd je deze ‘onder voorbehoud van financiering termijn’ en kan deze niet verlengd worden? Dan moet de koop ontbonden worden
  • Laat je de ‘ontbindende voorwaarden financiering’ verlopen en krijg je de hypotheek niet rond? Dan kan je een boete krijgen: 10% van de aankoopsom. Niet mals! Laat je hierover goed adviseren door een aankoopspecialist.

icon

Tip: bereken je maximale hypotheek, voordat je een huis gaat bezichtigen!

Bieden op een huis? Dit moet je weten!

  • Weet wat je kunt lenen: goed hypotheekadvies is goud waard!
  • Weet wat het huis waard is: schakel hiervoor een deskundige in.
  • Ga zelf niet onderhandelen met emotie: laat een ervaren aankoopmakelaar bieden. 

Huis gespot? Schakel ons in!

Bel 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. We vergelijken alle hypotheekrentes in de markt voor je.

Heb je een vraag? Bel ons!