Academica

Verkocht onder voorbehoud: huis weg of niet?


Eindelijk heb je een huis gezien, waarin je dolgraag wilt wonen. Er is 1 probleem: het huis is verkocht onder voorbehoud. Wat betekent dat? Mag jij nog een bod uitbrengen?

Huis verkocht onder voorbehoud

Verkocht onder voorbehoud betekent dat de koop nog niet definitief is, totdat aan bepaalde voorwaarden in het koopcontract is voldaan. Het huis is dus nog niet definitief van de huizenmarkt. Ja: je mag interesse tonen in het huis. Nee: je kan geen bod uitbrengen. Dit is pas mogelijk als het huis weer te koop gezet wordt.

Voorlopig koopcontract
Als je een huis hebt gekocht en de koopovereenkomst door de koper en verkoper is getekend, heb je 3 dagen wettelijke bedenktijd. Na deze ‘bedenktijd aankoop huis’ ben je gebonden aan het koopcontract. Maar toch is dit nog steeds een voorlopig koopcontract, omdat het in bepaalde gevallen nog ontbonden kan worden (ontbindende voorwaarden). Bijvoorbeeld wanneer de bank jouw hypotheekaanvraag afwijst, binnen de termijn van die ontbindende voorwaarden. 

Onder voorbehoud van financiering
Bij een huis verkocht onder voorbehoud, moet de hypotheek meestal nog geregeld worden. In het voorlopig koopcontract staat wanneer de financiering rond moet zijn. De standaardtermijn hiervoor is 6 tot 8 weken.
- Overschrijd je deze ‘onder voorbehoud van financiering termijn’ en kan deze niet verlengd worden? Dan moet de koop ontbonden worden
- Laat je de ‘ontbindende voorwaarden financiering’ verlopen en krijg je de hypotheek niet rond? Dan kan je een boete krijgen: 10% van de aankoopsom. Niet mals! Laat je hierover goed adviseren door een aankoopspecialist.

Bieden op een huis? Dit moet je weten!

Voordat je gaat bieden op een huis:
- weet wat je kunt lenen: goed hypotheekadvies is goud waard!
- weet wat het huis waard is: schakel hiervoor een deskundige in.
- ga zelf niet onderhandelen met emotie: laat een ervaren aankoopmakelaar bieden. 

Dit doet Academica voor je:
- wij berekenen precies hoeveel hypotheek je kunt krijgen.
- wij schakelen een taxateur in: binnen 24 uur weet je de waarde van het huis.
- onze aankoopmakelaar brengt, uiteraard na overleg met jou, een passend bod uit. 

Huis gespot? Schakel ons in! Wij regelen de aankoopbegeleiding* en je hypotheek. Alles in 1! Meer weten? Bel 078 648 14 18 of klik hieronder op de button.

Bekijk jouw mogelijkheden

* Aankoopbegeleiding: 995,- inclusief btw en een gevalideerd taxatierapport (noodzakelijk voor de bank).