Man vragend tussen verhuisdozen

Verhuizen vs. hypotheek oversluiten: wat is voordeliger?


19.469 keer gelezen

Wil je graag besparen op je hypotheeklasten, maar zit je voorlopig nog vast aan je lopende ‘dure’ hypotheek? Dan heb je 2 opties: verhuizen naar een nieuwe woning, of je huidige hypotheek oversluiten. Wat is dan voordeliger?

Hypotheek oversluiten of openbreken

Stel: je bent nog tevreden met jouw koopwoning en je denkt (voorlopig) nog niet aan verhuizen. Hoe kom je dan aan een lagere maandlast? Oplossing: je hypotheek oversluiten! Maar aan openbreken van een lopende hypotheek zijn kosten verbonden. Denk in veel gevallen aan de boeterente en kosten voor taxatie, notaris en advies/bemiddeling. Is het dan wel voordelig?

Kosten oversluiten hypotheek

Michiel gaf ons laatst een belletje, omdat hij denkt aan oversluiten. Zijn woning heeft een marktwaarde van 300.000 euro, met een openstaande hypotheek van 250.000 euro tegen een rente van 4,8%, die nog 9 jaar vast staat. De maandelijkse rente die hij hiervoor betaalt, is 1.000 euro. Onze adviseur berekende dat bij het oversluiten, de boeterente bij een vergelijkingsrente van 1,61% neerkomt op 60.098 euro. De overige bijkomende kosten zijn ongeveer 4.500 euro. Totale kosten: 64.598 euro. Best veel! Uiteraard kun je besluiten deze kosten mee te financieren in je nieuwe hypotheek (tegen een lagere rente) en zijn ze meestal eenmalig fiscaal aftrekbaar. Maar..

Verhuizen = vaak veel voordeliger!

Is je woning niet meer helemaal wat je wilt, of past deze misschien niet meer bij je huidige gezinssituatie? Dan is verhuizen natuurlijk een goede optie. Goed nieuws: bij verhuizen heb je geen boeterente en de afgelopen maanden staan er een stuk meer huizen te koop, waardoor je meer keuze hebt! Uiteraard moet je de koopsom van het huis betalen, maar denk ook aan de volgende bijkomende kosten:

  • Overdrachtsbelasting: 2% van de koopsom
  • Notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Advies- en bemiddelingskosten

Best wat kosten… Hoe kan verhuizen dan voordeliger zijn? Bekijk snel onderstaand rekenvoorbeeld, want het is mogelijk om met lagere rentelasten in een duurdere (en vaak grotere) woning te wonen!

Rekenvoorbeeld besparing verhuizing

Stel Michiel besluit te verhuizen en koopt een huis van 400.000 euro. Welk voordeel kan hij nu ten opzichte van oversluiten behalen?

Koopsom nieuwe woning€ 400.000
Overdrachtsbelasting (2% v/d koopsom)€ 8.000
Overige bijkomende kosten€ 5.750
Overwaarde vanuit oude woning€ 50.000
Nieuw hypotheekbedrag€ 363.750 (koopsom + kosten - overwaarde oude woning)
Hypotheekrente1,97%
Rentevaste periode20 jaar
Rentelasten per maand€ 597,16
Rentevoordeel eerste maand€ 1.000 - € 597,16 = € 402,84

Uiteraard moet hij naast rente ook aflossing betalen. Dit hangt af van de opbouw van zijn nieuwe hypotheek. Maar door te verhuizen kan Michiel wél met een lagere maandelijkse rentelast in een grotere, duurdere woning gaan wonen! Extra voordeel: een deel van de bijkomende kosten, zijn fiscaal aftrekbaar.

Weten wat voor jou voordeliger is?

Wil je graag weten of verhuizen ook voor jou voordeliger is dan oversluiten? Bel 078 648 14 80 of vul het formulier in. We berekenen graag wat jij aan mogelijkheden hebt en het verstandigst is in jouw situatie. Wie weet kun jij straks de verhuisdozen uitpakken in een supermooie nieuwe woning!

Heb je een vraag? Bel ons!