Mensen met laptops en documenten

Boeterente meefinancieren in hypotheek = direct profiteren van lage rente!


27.353 keer gelezen

Zit jij voor je gevoel nog lang vastgeketend aan een hoge rente? Nee hoor. Je kunt ervoor kiezen om je hypotheek over te sluiten tegen een super lage rente. Alleen hoe zit het met die boeterente? Dit moet je lezen, want geloof ons: via je nieuwe hypotheek kan je dit meestal in 1 klap oplossen!

Wat is de boeterente bij oversluiten hypotheek?

Wil je je hypotheek oversluiten vóór het einde van de rentevaste periode (looptijd)? Dan rekenen geldverstrekkers een compensatiebedrag voor de misgelopen rente. Dit is de boeterente. Want: hoe langer jouw hypotheekrente nog vast staat, hoe meer hypotheekrente de bank misloopt.

Waarom nú een hypotheek met boeterente oversluiten?

Met de historisch lage hypotheekrentes van nu, levert het oversluiten van je hypotheek vrijwel altijd flink voordeel op! De adviseur van Academica rekent het precieze voordeel voor je uit. De boeterente bij oversluiten lijkt soms erg hoog, maar de besparing kan vele malen hoger uitvallen. En je hoeft hier meestal je spaarcenten niet voor aan te spreken. Want…

Boeterente kan je meefinancieren in je nieuwe hypotheek!

Ga jij voor oversluiten? Dan hoef je vaak de boeterente niet eens uit eigen zak te betalen. Je kan dit bedrag meestal meefinancieren in je volgende hypotheek. In het laatste kwartaal van 2020 steeg de gemiddelde verkoopprijs naar 354.000 euro, maar liefst 11,6% hoger dan het jaar ervoor (bron: NVM). Een absoluut record in de laatste 20 jaar! Grote kans dat jij flinke overwaarde hebt en dus een eventuele boeterente met gemak kan meefinancieren.

Rekenvoorbeeld boeterente meefinancieren nieuwe hypotheek
Bij het meefinancieren van de boeterente in je nieuwe hypotheek wordt dit bedrag erbij opgeteld. Maar met de lage rentes kun je toch vaak veel besparen op je maandelijkse hypotheeklasten. Zo kun je in het onderstaande voorbeeld nagenoeg 38.000 euro lagere maandlasten hebben in 6 jaar tijd!

Huidige hypotheekNieuwe hypotheek
Rentetarief4,3%1,04%
Rentevaste periode6 jaar10 jaar
Boeterente oversluiten€ 19.543-
Hypotheek­bedrag€ 200.000€ 219.543 (inclusief boeterente)
Maandlasten€ 716,67€ 190,27
Besparing per maandNiet oversluiten = niet besparen€ 526,40
Besparing resterende looptijd-€ 37.900,80 (!)

Rekenvoorbeeld: 15 maart 2021, aflossingsvrije hypotheek

Is de boeterente aftrekbaar bij hypotheek oversluiten?

Meestal wel! De kosten voor oversluiten zijn in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar. Dat geldt ook voor de boeterente! Zo krijg je nog een deel van de kosten terug, wat het alleen maar aantrekkelijker maakt om voor oversluiten te gaan! Tip: kies voor onafhankelijk hypotheekadvies van Academica, dan wordt alles voor jou tot in de puntjes berekend en geregeld.

Hypotheek oversluiten? Laat het berekenen!

Onze adviseur rekent precies voor jou uit wat je mogelijkheden zijn. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen? Contact opnemen met Academica voor deze kosteloze inventarisatie. Wij zijn onafhankelijk en hebben alle banken en oversluitopties voor jou in het vizier. Zo weet je zeker of oversluiten met boeterente voor jou voordelig is. Bel 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter.

Heb je een vraag? Bel ons!